Ela Lučić

Datum objave: 18. 03. 2021.

Svakodnevna konzumacija fermentirane soje može smanjiti razinu ukupnog i LDL kolesterola te ponuditi prehrambene strategije za upravljanje razinom lipida u krvi, pokazalo je novo istraživanje.

Soja je namirnica s visokim udjelom proteina, stoga se blagodati njene svakodnevne konzumacije javljaju kao posljedica istodobnog smanjenja unosa zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima. Također, za njeno blagotvorno djelovanje zaslužni su sami proteini soje te ostali nutrijenti koje sadrži (topiva vlakna, oligosaharidi, minerali, bioaktivni fitoestrogeni i omega-3 masne kiseline).

Uvođenje izoflavona soje u prehranu povezano je sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti u nekim populacijskim istraživanjima. Mnogi tradicionalni oblici jela od soje koju konzumiraju stanovnici istočne Azije su fermentirani proizvodi. Naime, proces fermentacije povećava probavljivost i bioraspoloživost izoflavona soje. Međutim, u malom se broju interventnih studija istraživao učinak fermentiranih namirnica od soje na smanjenje razine lipida u krvi.

U ovoj randomiziranoj, unakrsnoj, interventnoj studiji, znanstvenici su ispitivali učinak komercijalnog fermentiranog proizvoda od soje koji ne sadrži probiotike na razinu lipida u krvi kod odraslih osoba s biomarkerima kardiovaskularnog rizika. U studiju je bila uključena 21 žena i 6 muškaraca u dobi od 29 do 75 godina koji su imali najmanje dva čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Uzimali su dva paketa (po 12,5 g) fermentiranog proizvoda od soje u prahu ili placeba tijekom 12 tjedana. Nakon toga uslijedilo je dvotjedno razdoblje ispiranja te su skupine zamijenjene.

Rezultati su otkrili kako je konzumacija fermentiranog proizvoda soje rezultirala znatno većim smanjenjem razine ukupnog i LDL kolesterola u odnosu na početnu vrijednost, u usporedbi s placebo skupinom.

Primijećen je istodobni porast razine HDL kolesterola u skupini koja je uzimala placebo i smanjenje razine apolipoproteina B u skupini koja je konzumirala fermentirani proizvod soje. Međutim, promjene u ukupnom omjeru kolesterola i HDL-a, LDL-a i HDL-a te omjera apolipoproteina B i A nisu se razlikovale između skupina. Odnos ukupnog kolesterola i LDL-a smanjio se u muškaraca koji su konzumirali fermentirani proizvod soje.

U ovoj randomiziranoj, kontroliranoj, prehrambenoj intervencijskoj studiji znanstvenici su izvijestili kako konzumacija 25 g fermentirane soje u prahu klinički značajno smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola i LDL kolesterola za približno 7% u usporedbi s placebom. Hipolipidemijski učinak fermentirane soje mogao bi biti posredovan sinergijskom interakcijom proteina soje, fitoestrogena i ostalih komponenti koje sadrži, te se može povećati postupkom mikrobne fermentacije. Potrebno je provesti dodatne studije kako bi se potvrdili dobiveni rezultati te kako bi se ispitali biološki procesi koji doprinose tim učincima. Ograničenja ove studije uključuju mnogo veći udio žena u ispitivanoj populaciji, različit sastav makronutrijenata ispitivanog proizvoda i placeba te oštar miris fermentiranog proizvoda od soje koji je mogao utjecati na redovitost konzumacije kod nekih ispitanika.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fermentacija, soja, vježbanje,

Komentari