Josip Rešetar

Datum objave: 02. 11. 2017.

Nedavno istraživanje pokazalo je da transplantirana fekalna mikrobiota može rezultirati boljim smanjenjem simptoma astme u odnosu na standardne  terapijske tretmane i probiotike.

Naime, astma je bolest koja je osim genetskim čimbenicima uzrokovana i nizom okolišnih čimbenika, koji udruženo utječu na početak i daljnji razvoj bolesti. Budući da se simptomi astme javljaju već u djetinjstvu, u kojem se ujedno odvija i razvoj crijevne mikrobiote, smatra se da nedovoljno razvijena crijevna mikrobiota može uvelike povećati rizik od astme. S ciljem da poprave raznolikost i ukupni profil crijevne mikrobiote, znanstvenici su osim standardnih metoda liječenja odlučili razmatrati mogućnost transplatacije crijevne mikrobiote (FMT).

Presađivanju fekalne mikrobiote prethodilo bi genetsko sekvencioniranje RNA gena zbog izrazite raznolikosti  crijevnih bakterija među populacijom. Postupkom transplantacije u debelo crijevo prenijelo bi se 100 trilijuna crijevnih mikroorganizama, što je za 3 reda više od standardnog protokola liječenja putem oralnih probiotika. Dodatno, transplatirani mikroorganizmi bi imali znatno veće vrijeme zadržavanja te bi uzrokovali trajnije promjene u funkciji prethodno prisutne mikrobiote.

Koncept fekalnih biobanki trenutno je aktivna tema rasprave diljem Europe, a već se pojavila jedna biobanka koja prikuplja stolice pacijenata za potencijalnu medicinsku upotrebu u budućnosti.

FMT je relativno jeftina metoda zbog čega joj znanstvenici predviđaju veliku vjerojatnost za primjenu u budućnosti. Međutim, potrebna su dodatna klinička istraživanja koja bi potvrdila učinkovitost iste kao i ispitala kakvo je djelovanje na upalne bolesti slične etiologije.

Izvor: Allergologia et Immunopathologia

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astma,

Komentari