FDA zabranila efedru

Datum objave: 01. 01. 2005.

Ukoliko se nakon Nove godine odlučite za skidanje suvišnih kilograma, zaboravite na suplemente koji sadrže efedru. Nakon brojnih upozorenja o mogućem štetnom djelovanju efedre na zdravlje čovjeka, FDA se konačno odlučila na službenu zabranu suplemenata koji sadrže efedru.. Tako je efedra postala prvi dodatak prehrani zabranjen od strane američke agencije za hranu i lijekove (FDA).
Efedru, znanu i kao ma huang, često koriste sportaši koji žele poboljšati svoje sportste izvedbe kao i osobe na redukcijskim dijetama.
Iako se dokazi o štetnosti efedre još uvijek mogu uzimati sa rezervom, FDA naglašava da pri vaganju razloga «za i protiv» uporabe efedre, vaga snažno naginje na stranu razloga koji su «protiv» pa se uporaba ovog suplementa smatra nepotrebnim rizikom.

Službena zabrana efedre biti će objavljena za nekoliko tjedana, u međuvremenu FDA je izdala upozorenja potrošačima i obavijesti za proizvođače suplememnata efedre i suplemenata koji sadrže efedru.
Prenosimo listu proizvoda koji sadržavaju efedru uz napomenu da svi proizvodi koji sadržavaju efedru nisu navedeni.

· Metabolife
· Ripped Fuel
· Diet Fuel
· Stacker 3
· NaturalTRIM
· Hydroxycut
· Xenadrine RFA-1
· Metab-O-Lite
· Metabolift
· Up Your Gas
· Truckers Luv It
· Yellow Jackets

Proizvodi koji sadrže efedru moraju to imati navedeno na deklaraciji. Proizvodi sa bilo kojim od navedenih sastojaka tadrže efedru:

· Ephedra
· Ephedrine
· Ma huang
· Ephedra sinica
· Sida cordifolia
· Pinellia
Ukoliko se na našem tržištu susretnete sa suplementima koji sadrže efedru, mi Vam savjetujemo oprez. Službenu zabranu uporabe određenog dodatka prehrani sigurno nije bilo lako donijeti, i vrlo vjerojatno je donijeta sa razlogom.

Izvor: [url="#"] www.webmd.com[/url]
News conference, FDA. FDA White Paper, Feb. 28, 2003, "Evidence on the Safety and Effectiveness of Ephedra: Implications for Regulation." Shekelle, P.G. The Journal of the American Medical

Pošalji prijatelju na email

Komentari