Datum objave: 25. 12. 2009.

Koliko ćemo preferirati slano ovisi o tome što jedemo, a za povećanu želju za slanim ponajprije je kriva brza hrana, kaže novo korejsko istraivanje.

Istraživanje provedeno na 70 ispitanika na Sveučilištu u Daejinu pokazalo je da su najveću potrebu za dosoljavanjem pokazivali oni koji su najčešće jeli brzu hranu, od koje su se najvećim negativcima pokazali hamburgeri i pizze.

Činjenicu da je sol esencijalna za život ne možemo zaobići, no brojke koje govore da je prosječna konzumacija soli u razvijenim zemljama 12 grama dnevno prilično su zastrašujuće. Naime, svjetske preporuke ograničavaju dnevni unos soli na svega 5 grama, kako bi se što uspješnije prevenirala kardiovaskularna oboljenja, posebice povišeni krvni tlak (hipertenzija). Studije su pokazale kako smanjivanje dnevnog unosa soli sa 9.7 na 6.5 grama smanjuje vrijednosti krvnog tlaka za 5 mmHg unutar nekoliko tjedana.

Budući da gotovo 80% gotovih proizvoda - brze hrane sadrži višak soli, a potiče ljude na daljnje dosoljavanje obroka, potrebno je intervenirati na svjetskoj razini odnosno apelirati na proizvođače hrane.

Izvor: Journal of Human Nutrition and Diet, Volume 22, December 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari