Datum objave: 31. 01. 2014.

Temeljem podataka američke Nacionalne zdravstvene ankete prikupljene od 2007. do 2010. godine rađeno je istraživanje o glavnim krivcima rastuće stope pretilosti u djece. Studija je obuhvatila podatke 4466 djece, dobi 2 do 18 godina a obuhvatila je informacije o prehrambenim navikama te mjesta gdje najčešće konzumiraju obroke.

Znanstvenici su podijelili djecu u različite kategorije s obzirom na; udio kalorija unešenih fast food hranom, navike koje doprinose adekvatnom unosu hrane te one koje doprinose riziku od pretilosti. Časopis The American Journal of Clinical Nutrition objavio je rezultate koji su pokazali kako je zapravo glavni krivac za povećanje stope pretilosti u djece loše prehrambene navike koje stječu kod kuće. Naime, nedovoljni unos voća i povrća, a povećani unos rafiniranih namirnica i gaziranih pića značajno pridonose povećanju trenda loših prehrambenih navika u djece. Svakako da unos fast food hrane ne doprinosi smanjenju ovog trenda, no, ipak nije jedini krivac.

Autor studije objašnjava kako utvrđivanje pravog izvora problema u djece omogućava pronalaženje njegova rješenja. Također, ističe kako se važnost cjelokupnog načina prehrane ne smije previdjeti. Sugerira roditeljima da posvete više pažnje pripremi obroka i vrsti namirnica koje im djeca konzumiraju kako bi zajedničkim naporima smanjili stope pretilosti u svijetu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari