Datum objave: 23. 07. 2010.

Europski patentni ured, EPU je 2002. patentirao metodu britanskog Plant Bioscience Ltd. (PBL) koji je brokuli dokazao postojanje antikancerogenih svojstava. To saznanje omogućilo je kompaniji da selektivno proizvodi brokulu sa visokim postotkom tih blagotvornih sredstava.

No patent ne uključuje samo tehnički proces već i prava na ovom metodom odabrane i proizvedene biljke. Protiv britanske kompanije te protiv izraelske kompanije koja se bavila sličnim patentom, uzgojem rajčica sa smanjenom količinom vode, podignuta je tužba temeljena upravo na tom pitanju.

Od utorka Prošireni žalbeni odbor EPU-a u Münchenu raspravlja o spomenutim patentima te o pitanju da li su ove selektivne metode i metode uzgoja biološki ili tehnološki procesi te samim time mogu biti i zakonski zaštićeni. Patentiranje ovih biljaka moglo bi izazvati negativne posljedice na nezavisne farmere i potrošače zbog čega bi moglo doći do smanjenja selekcije i porasta cijena. Pozitivna odluka o odobrenju ovih patenata povrća otvorila bi vrata mnogobrojnim sličnim patentima. Zbog sve veće prisutnosti takve robe na tržištu, druga kvalitetna roba polako nestaje.

Europski patentni ured na svojim internetskim stranicama ističe da je njegova jedina funkcija da odluči da li je nova tehnologija inovativna i prikladna za patentiranje. Procjene socioloških, ekonomskih i ekoloških učinaka prepušta zakonodavnim i regulativnim tijelima. Da bi se zabranila ova inicijativa potrebna je nova europska regulativa koja izričito zabranjuje ovakve patente.

Žalbeni odbor Europskog patentnog ureda raspravu o spornoj brokuli završit će krajem tjedna, no šira će javnost s odlukom biti upoznata tek kasnije ove godine.

Izvor: DW-WORLD.DE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari