Europljani sve rahitičniji

Datum objave: 01. 01. 2005.

Europljanima sve više i više nedostaje vitamina D, pa ima sve više i više rahitičara. No, stručnjaci su pronašli način obogaćivanja kruha 'antirahitičnim' vitaminom..

U Europi nakon duge, duge stanke, ponovno raste broj oboljelih od rahitisa. Kao što je poznato, ta je bolest u stvari posljedica nedostatka vitamina D. Manjak tog vitamina za posljedicu, među ostalim, ima i uvećani rizik od lomova kostiju, primjerice, kukova i bedara kod starijih osoba, te smanjenja koštane mase kod mladih tijekom rasta.
Tri su skupine u Europi osobito izložene pomanjkanju vitamina D: starije osobe, imigranti i djeca.
Dva su izvora tog vitamina, napominje se u zanimljivoj 'tehnološkoj zabilješci' objavljenoj u časopisu Kemija u industriji. Primarni izvor je sunce, poglavito ultraljubičaste zrake, koje potiču stvaranje vitamina D u koži. Drugi izvor je, naravno, hrana - plava riba, mlijeko i mliječni proizvodi, te obogaćeni margarin.
Stručnjaci istražuju najrazličitije mogućnosti obogaćivanja hrane 'antirahitičnim vitaminom'. Za početak, usavršen je postupak obogaćivanja kruha vitaminom D, koji je djeci i starcima prijeko potreban.

Izvor: [url="#"] IskonInternet[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari