Datum objave: 11. 12. 2012.

Djeca i mladi Europe izloženi su raznim vrstama brze hrane, slatkim i gaziranim napicima te se postavlja pitanje kako ih naučiti oduprijeti se izazovu prejedanja istim. Na ovo pitanje odgovor će pokušati dati europski istraživački projekt TEMPEST. U projektu sudjeluju istraživači devet europskih zemalja.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je doprinijeti rješavanju problema pretilosti među djecom i tinejđerima Europe na način da im se osiguraju „alati“ koje mogu koristiti kako bi izbjegli široko im dostupnu nezdravu hranu.

Istraživači su dizajnirali brojne strategije bazirane na podacima prikupljenima iz devet europskih zemalja. Ono što se konstantno provlači kroz projekt je da djeca moraju biti uključena u integraciju strategija u njihov svakodnevni život i stoga igrati aktivnu ulogu u kreiranju svojega novoga životnog stila te zdravlja.

Isticanje nezravih navika te pronalaženje strategija koje bi pomogle promijeniti te navike vrlo je kompleksan problem. Primjerice, uključuje nadogradnju znanja o tome što ljudima predstavlja izazov, a potom identificiranje načina za izbjegavanje ili odupiranje izazovima. Sljedeći korak je utvrditi kako postavit ciljeve i pravila koji će pomoći prekinuti sa nezdravim navikama.

Knjižica ponuđenih strategija trebala bi biti objavljena krajem godine.

Pošalji prijatelju na email

Komentari