EU nije prijetnja za sir i vrhnje

Datum objave: 06. 06. 2006.

Oko usklađivanja s europskim propisima koji se odnose na sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarnu politiku, "razvilo se puno mitova i legendi, poput tvrdnji da će biti zabranjena svinjokolja", izjavila je u pregovaračica za to poglavlje Ružica Gelo, a prenosi [url="#"] Gastro.hr [/url] ..
Europski propisi ne predviđaju zabranu tradicionalnih svinjokolja i to će se i dalje moći obavljati na individualnim gospodarstvima za vlastite potrebe, a u slučajevima kada se radi za tržište morat će se obavljati veterinarske kontrole, što je vrlo važno za zaštitu proizvođača koji će znati kakve proizvode jedu.
Tako usklađivanjem s europskim propisima može pridonijeti boljem tržišnom uspjehu nekih proizvoda, poput kulena, koji će se uskoro kao zaštićeni autohtoni proizvod moći prodavati na europskom tržištu.
Nestanak ne prijeti ni siru i vrhnju, koje bi se također moglo plasirati na europsko tržište. Kod prodaje sira i vrhnja na tržnicama, neće se puno toga mijenjati, prodavači će morati zadovoljavati osnovne higijenske uvjete, morat će imati hladnjake, a također i izdavati i račune, što sada nije slučaj. [url="#"]
Gastro.hr
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari