Datum objave: 13. 05. 2007.

Nedavna je studija pokazala da starije osobe čiju prehranu karakterizira visok unos omega-6 masnih kiselina te nizak unos omega-3 masnih kiselina imaju visoke razine proupalnih citokina; osobito ako su istodobno imali simptome depresije.

Ovi rezultati potvrđuju važnost prehrane općenito, ali i njen utjecaj na osobe koje su pod stresom ili pate od simptoma depresije, navode autori studije. Također, naglašavaju da depresija i stres potiču proizvodnju proupalnih citokina koji negativno utječu na brojna stanja povezana sa starenjem (kardiovaskularne bolesti, osteoporozu i artritis).

Profil masnih kiselina u “zapadnjačkoj” prehrani znatno se promijenio početkom 20 st. kada je u prehranu uvedeno rafinirano biljno ulje koje je značajan izvor omega 6 masnih kiselina a istovremeno je smanjen unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama- ribe, divljači, orašastog voća, sjemenki i zelenog lisnatog povrća.

Dok su naši preci imali omjer omega-6: omega-3 2:1 do 3:1 u prehrani, danas taj omjer u Sjevernoj Americi iznosi 15:1 do 17:1.

Kako se vjeruje da su te promjene u prehrani povezane sa povećanom pojavom upalnih bolesti, uključujući depresiju i kardiovaskularne bolesti, znanstvenici su proveli istraživanje na 43 osobe prosječne starosti 67 godina.

Pokazalo se da su pojedinci imali to više depresivnih simptoma i proupalnih citokina što su u prehrani imali veći omjer omega-6: omega:3.

Ovi rezultati pokazuju način kako se prehranom može utjecati na smanjenu pojavu depresije među starijom populacijom.

Izvor: Psychosom Med. 2007;69:217-224

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari