Ela Lučić

Datum objave: 11. 05. 2021.

Uzimanje eikozapentaenske (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid) u obliku dodatka prehrani moglo bi zaštititi od oštećenja mišića nakon naporne tjelovježbe, pokazali su rezultati četverotjednog japanskog istraživanja.

Otkriće se temelji na rezultatima prethodno provedenih istraživanja koja su pokazala kako unos 600 mg EPA i 260 mg DHA dnevno tijekom osam tjedana može spriječiti smanjenje mišićne snage i opsega pokreta. Štoviše, poznato je kako EPA i DHA djeluju protuupalno, a omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani nedavno su predložene kao ergogeno sredstvo sportašima.

U studiju su bila uključena 22 muškarca te su nasumično raspoređeni u kontrolnu ili placebo skupinu. Ispitanici iz kontrolne skupine uzimali su 600 mg EPA i 260 mg DHA dnevno, a ostali placebo. Svi ispitanici uzimali su dodatak prehrani u razfoblju od 30 minuta nakon doručka tijekom četiri tjedna. Nakon četiri tjedna bili su podvrgnuti izvođenju vježbi te nastavili uzimati EPA i DHA ili placebo još pet dana nakon vježbanja. Vrijednosti parametara poput opsega pokreta, opsega nadlaktice, bolnosti mišića, debljine mišića, kreatin kinaze i interleukina-6 (IL-6) u serumu izmjerene su prije i nakon izvođenja vježbi.

Znanstvenici su uočili znatno veći opseg pokreta kod ispitanika koji su uzimali EPA i DHA u odnosu na placebo skupinu.

Opseg pokreta obično se smanjuje nakon vježbanja zbog oticanja mišića i povećane pasivne ukočenosti mišića uzrokovane upalnim reakcijama u miofibrilima. Opseg pokreta smanjio se u placebo skupini odmah nakon vježbanja te je ostao niži od početne vrijednosti prva tri dana nakon izvođenja vježbi. Suprotno tome, opseg pokreta u kontrolnoj skupini poprimio je početne vrijednosti drugi dan nakon izvođenja vježbi. Također, vrijednosti opsega pokreta netom nakon vježbanja bile su značajno veće u skupini koja je uzimala EPA i DHA od onih u placebo skupini.

U skupini koja je uzimala EPA i DHA također je zabilježen manji porast razine kreatin kinaze u serumu nakon vježbanja, u usporedbi s placebo skupinom. Kreatin kinaza je enzim koji se nalazi u srčanom tkivu, skeletnim mišićima i drugim tkivima. Velike količine kreatin kinaze oslobađaju se kada dođe do oštećenja mišića. Znanstvenici smatraju kako je uzimanje EPA i DHA utjecalo na smanjenje razine kreatin kinaze putem njihove ugradnje u stanicu, što je rezultiralo zaštitom stanične membrane u mišićnom vlaknu. To odgovara činjenici da su vrijednosti EPA u krvi bile znatno veće u kontrolnoj skupini.

Međutim, nisu zapaženi učinci na druge parametre, poput gubitka mišićne snage, odgođene mišićne boli, oticanja mišića i razine IL-6 u serumu. Iz tog razloga, stručnjaci zaključuju kako su učinci EPA i DHA djelotvorni u ograničenoj mjeri za ublažavanje akutnih oštećenja mišića izazvanih vježbanjem.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

 
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, mišići,

Komentari