Datum objave: 24. 03. 2014.

Mladi su izloženi velikom broju reklama koje mogu potaknuti uzimanje različitih namirnica i pića upitnog djelovanja na zdravlje među kojima svoje mjesto zauzimaju i energetski napitci. Tijekom godina povećao se broj studija koje potvrđuju negativne učinke energetskih pića na zdravlje, što uključuje nepravilni rad srca, nemogućnost spavanja, tjeskobu i mučninu.

Časopis Preventive Medicine objavio je zaključak studije provedene na 8210 srednjoškolaca koji se temeljio na podacima dobivenim putem anketa. Pritom je ispitivana učestalost te utjecaj energetskih napitaka na zdravlje mladih. Rezultati su pokazali kako više od 20 % mladih konzumira jedan ili više energetski napitak tijekom mjeseca. Pokazalo se kako su srednjoškolci koji redovito piju energetske napitke skloniji depresiji, pušenju marihuane i alkoholu u odnosu na vršnjake koji ne unose takvu vrstu napitaka. Stručnjaci smatraju da su uzroci tome povišene doze kofeina prisutne u takvom piću.

S obzirom na potencijalno zabrinjavajuće učinke koje ovakvi napitci imaju na zdravlje mladih, autori studije smatraju kako bi se trebala ograničiti dostupnost energetskih pića mladima, podići svijest o njihovu utjecaju te obrazovati ljude o mogućim štetnim učincima.

Pošalji prijatelju na email

Komentari