Datum objave: 22. 04. 2014.

Američka studija provedena putem anonimne ankete o unosu energetski napitaka te lijekova i droga otkriva nova saznanja o njihovoj povezanosti s razvojem ovisnosti u studenata.

Zahvaljujući anonimno ispunjenoj anketi prikupljeni su detaljni podaci o učestalosti unosa energetskih napitaka, lijekova i droga te vjerojatnosti kombiniranja napitaka s dozvoljenim i nedozvoljenim supstancama tijekom mjesec dana. Rezultati su pokazali kako se povećanjem unosa energetskih napitaka povećava i unos ilegalnih supstanci i lijekova. Zabrinjavajuća činjenica je da je većina studenata, koji unose lijekove ili drogu te energetske napitke, navela kako ih istovremeno konzumiraju. Miješanje lijekova, ilegalnih supstanci i energetskih pića povezuje se s povećanim rizikom od razvoja ovisnosti te različitim neurološkim i kardiovaskularnim poremećajima. Sastojci energetskih napitaka utječu na koncentraciju, motivaciju kao i na način kako razmišljamo i doživljavamo okolinu, naglašavaju autori studije.

Kombinacijom energetskih napitaka te različitih supstanci mogu se izazvati vrlo neugodne i ozbiljne nuspojave zbog čega se ona ne preporuča.

Izvor: Substance Abuse

Pošalji prijatelju na email

Komentari