Datum objave: 26. 08. 2016.

Poznato je da unos energetskih napitaka sa žestokim alkoholnim pićima donosi veće rizike za zdravlje od samog unosa alkohola, no popularnost ovih mješavina pića i dalje raste. S obzirom da su prethodna istraživanja pokazala da su osobe koje alkohol piju u kombinaciji s energetskim napicima, sklonija opijanju, skupina američkih istraživača odlučila je ispitati kako unos ovih kombinacija utječe na želju daljnje konzumacije alkohola.

U studiji je sudjelovalo 26 odraslih žena i muškaraca koji inače piju alkohol samo prigodno, a za potrebe istraživanja okupili su se u šest navrata tijekom kojih su trebali piti ponuđena pića. Ispitanici nisu znali koje piće konzumiraju, a tijekom studije svaki ispitanik je jednom unio jedno od šest mogućih pića: kombinaciju votke s manjom te većom dozom energetskog napitka, kombinaciju votke s bezalkoholnim pićem bez kofeina, kao i samo bezalkoholno piće bez kofeina te sam energetski napitak – veću i manju dozu. Nakon svakog okupljanja ispitanicima je procijenjena želja za unosom alkohola te ispitan udio alkohola u dahu.

Rezultati su pokazali da je unos pića s alkoholom općenito povećao želju za daljnjim unosom alkohola, u usporedbi s unosom samih energetskih ili običnih bezalkoholnih pića. Međutim, unos mješavina alkohola s energetskim napicima više je povećao želju za unosom alkohola od mješavine alkohola s bezkofeinskim pićem.

Tako su autori studije zaključili da vjerojatno u kofeinu leži razlog zašto se osobe koje alkohol piju s energetskim napicima, češće opijaju.

Izvor: Alcoholism: Clinical and Experimental Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari