Vitaminoteka

Datum objave: 02. 06. 2017.

Prema riječima australskih istraživača, energetska pića obogaćena kofeinom mogu pokrenuti ozbiljne probleme u radu srca kod adolescenata s genetički nasljednim srčanim bolestima.

U današnje vrijeme sve je veća potrošnja energetskih pića zbog dinamičnog stila života u kojem je imperativ biti budan, a populacijske skupine koje najviše konzumiraju energetska pića su adolescenti i mlade odrasle osobe. U prijašnjim istraživanjima dokazan je utjecaj energetskih pića na vrijednost krvnog tlaka kod zdravih mladih osoba, međutim nije dokazan učinak na promjenu rada srca.

U novijem istraživanju znanstvenici su promatrali konzumaciju energetskih pića kod mlađih osoba s urođenim produženim QT sindromom (LQTS) kojeg karakteriziraju nepravilni otkucaji srca, a mogu dovesti do iznenadne smrti.


U istraživanju su sudjelovala 24 ispitanika starosti 16 do 50 godina od kojih je većina prošla genetičke testove, a kod 13 njih su zabilježene patogenetičke ili patogenetičkim bolestima slične mutacije. Ispitanici su dobili 500 mL energetskog napitka ili kontrolnog napitak nakon čega su pristupili uzastopnom mjerenju elektrokardiograma i krvnog tlaka svakih 10 minuta u ukupnom vremenu od 90 minuta. Energetski napitak sadržavao je 160 mg i 2000 mg taurina, nije sadržavao dodani šećer, a kontrolni napitak se sastojao od 500 mL senzorički slične tekućine bez kofeina i taurina.

Rezultati su pokazali da je kod troje sudionika koji su dobili energetski napitak došlo do pojave opasnog QT produžetka od kojih je dvoje imalo nagli porast krvnog tlaka. Dodatno, svi sudionici su imali zabilježen obiteljski slučaj iznenadne srčane smrti, a dvoje od njih je prethodno doživjelo ozbiljne kliničke komplikacije.

Znanstvenici naglašavaju da je rizik za tragičan ishod prilično individualan, ali on svakako postoji kod svih mladih osoba s LQTS-om. Stoga iako se energetski napitci prema nedavnom stajalištu EFSA-e smatraju sigurnim za konzumaciju, potreban je dodatan oprez kod osoba s dijagnosticiranim srčanim bolestima.

Izvor: International Journal of Cardiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari