Ela Lučić

Datum objave: 05. 09. 2022.

Smatra se kako emocionalni kontekst u kojem se objeduje utječe na obrasce prehrane, a rezultati studija pokazali su kako negativne emocije potiču pretjerani unos energije i lošu kvalitetu prehrane.

Rezultati istraživačkog znanstvenog članka objavljenog u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior pokazuju kako su izbori nezdrave hrane u djece, posebno tijekom vikenda, povezani s emocijama. Vjerojatnije je kako će djeca konzumirati nezdravu hranu vikendom kada su obroci manje strukturirani, navode znanstvenici.

Ovo je istraživanje obuhvatilo 195 djece iz različitih etničkih skupina koja trenutno pohađaju treći, četvrti, peti ili šesti razred. Djeca su koristila mobilnu aplikaciju i bila su kontaktirana sedam puta dnevno kako bi odgovorila na pitanja. Kada su kontaktirani, upitani su osjećaju li se pod stresom, jesu li ljuti ili tužni te su naveli jesu li u posljednja dva sata jeli prženu hranu, slatkiše i zaslađene napitke.

Od svih uzorkovanih vrsta hrane, najčešće se navodi konzumacija slatke hrane. Djeca su izjavila kako su konzumirala slatkiše ili peciva barem jednom dnevno u 40% dana. Čips ili pomfrit konzumirali su barem jednom dnevno u gotovo 30% dana, a zaslađene napitke barem jednom dnevno u 25% dana.

Istraživači su također identificirali kako je konzumacija pržene hrane veća u danima s više promjenjivih emocionalnih obrazaca nego u danima s konstantno niskim negativnim raspoloženjem. Ovi su rezultati u skladu s rezultatima drugih studija koji su otkrili kako negativno raspoloženje predviđa povećani unos masne hrane u djece. Konzumacija slatke hrane i zaslađenih napitaka nije slijedila jednake obrasce u ovoj studiji. Potrebno je provesti veći broj studija kako bi se shvatio odnos između emocija djece i njihovih izbora hrane, ali su dobiveni rezultati dobar temelj, smatraju stručnjaci.

Pošalji prijatelju na email

Komentari