Maja Biličić

Datum objave: 06. 07. 2017.

Ljudi će povrće jesti češće i u većim količinama ako je ono opisano ekstravagantnim opisima, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

Mnogi se znanstvenici slažu da bi ljudi trebali jesti zdravije jer broj pretilih raste sve više. No problem je natjerati ih jesti zdravije jer mnogi misle da zdrava hrana nije jednako ukusna te da u njoj neće uživati jednako kao u ostaloj hrani.

U istraživanju iz 2011. godine znanstvenici su frape opisali restriktivno i označili ga niskokaloričnim, što je kod sudionika koji su ga konzumirali izazvalo stvaranje veće razine hormona gladi grelina. Kod osoba koje su konzumirale visokokalorično označen frape koji je opisan ekstravagantno nije došlo do povećanja razine spomenutog hormona.

Novo je istraživanje provedeno u blagovaonici kampusa. Znanstvenici su podijelili opise povrća u četiri kategorije – osnovan, zdrav restriktivan, zdrav pozitivan i ekstravagantan opis. Prema tome su, primjerice, mahune opisane kao „mahune“ (osnovni opis), „lagane i niskokalorične mahune s ljutikom“ (zdrav restriktivan opis), „zdrave mahune i ljutika koje daju energiju“ (zdrav pozitivan opis) i „bombastične mahune i hrskava ljutika“ (ekstravagantan opis).

Znanstvenici su 46 dana pratili koje će povrće i u kojim količinama sudionici odabrati za svoj ručak. Tijekom cijelog istraživanja način pripreme i posluživanja hrane ostao je isti.

Rezultati su pokazali da su sudionici mnogo češće birali povrće ekstravagantnog opisa, čak 25% češće od onog s osnovnim opisom, 35% češće od onog sa zdravim pozitivnim opisom i 41% češće od povrća sa zdravim restriktivnim opisom. Dnevno su tako konzumirali 16% više povrća s ekstravagantnim opisom od onog sa zdravim pozitivnom, 23% više od onog s osnovnim te 33% više od povrća sa zdravim restriktivnim opisom.

Ova jednostavna i jeftina strategija mogla bi znatno utjecati na učestalost konzumacije zdrave hrane. Znanstvenici predlažu daljnja istraživanja kako bi ustanovili hoće li dobiveni rezultati biti jednaki i u restoranima, gdje hrana nije izložena i vidljiva. Nadaju se da će uz pomoć novih podataka moći osmisliti kako zdravu hranu učiniti privlačnijom i potaknuti ljude da čuvaju svoje zdravlje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, povrće, Znanost,

Komentari