Lora Štrbac

Datum objave: 03. 11. 2023.

Svaka žena barem je jednom iskusila bol tijekom menstrualnog ciklusa, ali za 45-95% žena, to nije samo prolazna nelagoda - to je kronična dismenoreja, bol povezana s menstruacijom.

Dismenoreja može predstavljati ozbiljan izazov, pogotovo za žene koje ne podnose dobro nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), koji su često prva linija farmakološkog liječenja ovog problema. Prema istraživačima, liječenje i kontrola dismenoreje ne samo da poboljša kvalitetu života žena, već također može smanjiti rizik od ženske neplodnosti i razvoja kroničnih bolesti. Zbog toga istraživači proučavaju alternativu, a jedna od potencijalnih opcija je dodatak ekstrakta đumbira.

Zingiber officinale, poznat i kao đumbir, je ljekovita biljka s bogatom poviješću u tradicionalnoj medicini. Njegova uporaba seže stoljećima unatrag i često se povezuje s liječenjem različitih upalnih stanja. Jedno od tih stanja je i dismenoreja, tj. bolna menstruacija, gdje đumbir pokazuje svoj potencijal kao prirodni lijek za ublažavanje boli i nelagode.

Uzrok dismenoreje nije potpuno razjašnjen, ali glavne značajke uključuju zadebljanje stijenke maternice i snažne kontrakcije uzrokovane povećanom proizvodnjom prostaglandina, spojeva koji imaju značajan utjecaj u akutnim i kroničnim upalama. Osim toga, obiteljska anamneza, pušenje, predmenstrualni simptomi, obilno krvarenje, neredoviti menstrualni ciklusi, te stres može dodatno utjecati na pojavu i ozbiljnost simptoma dismenoreje.

Nova, randomizirana, dvostruko slijepa studija kontrolirana placebom detaljno je istražila kako ekstrakt đumbira utječe na olakšavanje menstrualnih simptoma. Ovo ispitivanje obuhvatilo je 50 zdravih ispitanica u dobi od 18 do 35 godina koje su patile od menstrualnih tegoba i imale dijagnosticiranu primarnu dismenoreju.

Ispitanice su dobile upute da pažljivo prate intenzitet svojih menstrualnih grčeva tijekom prva tri dana menstruacije u tri uzastopna mjesečna ciklusa te su podijeljene dvije skupine. Jedna skupina je uzimala ekstrakt đumbira u obliku dodatka prehrani (100 mg), a druga placebo, dva puta dnevno tijekom razdoblja od 56 dana.

Rezultati su pokazali smanjenje učestalosti i težine menstrualnih grčeva već nakon prvog ciklusa, s impresivnim smanjenjem grčeva od čak 84% nakon dva mjeseca kontinuirane primjene dodatka ekstrakta đumbira.

Osim toga, žene su osjetile značajno olakšanje popratnih simptoma poput bolova u donjem dijelu leđa, mučnine i umora. Tako je mučnina, koja je predstavljala problem za otprilike 80% žena prije upotrebe dodatka đumbira, potpuno nestala u četiri tjedna od početka ispitivanja i nije se pojavila tijekom 8 tjedana istraživanja. Sve sudionice koji su uzimali dodatak đumbira izjavili su da su potpuno zadovoljni rezultatima. Nasuprot tome, u skupini koja je primala placebo, 46% ispitanica nije bilo zadovoljno, dok je 56% bilo umjereno zadovoljno rezultatima.

S obzirom na ove rezultate, istraživači ukazuju da uzimanje ekstrakta đumbira može biti korisno za olakšanje menstrualnih simptoma kao što su grčevi, mučnina i bol.

Izvor: Journal of Complementary and Alternative Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolna menstruacija, dismenoreja, đumbir,

Komentari