Ekstrakti voća i povrća mogu ojačati imunitet

Datum objave: 10. 10. 2006.

Fitonutrijenti iz voća i povrća uneseni u obliku dodataka prehrani mogu ojačati imunitet zdravih odraslih osoba te zaštititi DNA od oštećenja, pokazali su rezultati američke studije.

Većina ljudi dnevno ne unese pet preporučenih serviranja voća i povrća, a pokazano je (Public Health Nutrition, 2003, Vol. 6, pp. 453-461) da se 4.4% ukupno dijagnosticiranih bolesti u Europi može povezati sa prehranom siromašnom voćem i povrćem.
Također, brojne epidemiološke studije provedene u posljednjih 20 godina pokazale su da se povećan unos voća i povrća može povezati sa smanjenim rizikom od bolesti srca, karcinoma, metaboličkog sindroma i osteoporoze.

Novo istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition (Vol. 136, pp. 2606-2610) sugerira da unos fitonutrijenata putem dodataka prehrani može pružiti blagotvorno djelovanje na zdravlje, a posebice na zdravlje imunološkog sustava.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari