Vitaminoteka

Datum objave: 30. 05. 2017.

Kombinacija ekstrakta grejpa, nara i zelenog čaja može utjecati na porast snage i poboljšanje sportske izvedbe kod treninga visokog intenziteta, zaključak je novijeg istraživanja.

U randomiziranom, ukriženom, placebo kontroliranom istraživanju sudjelovalo je 15 rekreativnih sportaša koji su dobivali 900 mg dodatka prehrani s ekstraktima grejpa, nara i zelenog čaja ili pak placebo preparat prije anaerobnog treninga visokog intenziteta. Spomenuti dodatak prehrani bogat je polifenolnim spojevima, a u prethodnim prospektivnim kliničkim studijama pokazao je pozitivan učinak na metaboličke i fiziološke procese uključene u postizanje maksimalne metaboličke snage tijekom visoko-intenzivnih treninga.

Rezultati su pokazali da je kod sportaša koji su dobivali dodatak prehrani došlo do porasta anaerobnog radnog kapaciteta za 5% u odnosu na kontrolnu skupinu. On je također utjecao na porast maksimalne (za 3,7%) i prosječne snage (za 5%). Dodatno, sportaši koji su dobivali ovaj dodatak prehrani imali su značajno niži krvni tlak nakon treninga kao i veću aktivnost antioksidacijskog enzima superoksid dismutaze (SOD).

Zaključno, ekstrakti biljaka bogati polifenolima predstavljaju prirodan i učinkovit dodatak prehrani sa snažnim učinkom na sportsku izvedbu. Preporučenom konzumacijom također je vidljiv pozitivni učinak na brzinu oporavka nakon sportske izvedbe kao i na regulaciju određenih dijelova metabolizma.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Fitness i ljepota,

Komentari