Ružica Vukadin

Datum objave: 02. 12. 2021.

Ekstrakt zlatne rajčice potiče proizvodnju kolagena i ceramida u koži, smanjuje upalu i oksidativni stres te poboljšava izgled kože.

U časopisu Journal of Cosmetic Dermatology objavljeno je istraživanje čiji je cilj bio ispitati utjecaj ekstrakta zlatne rajčice na kožu.

U prvom dijelu istraživanja ispitan je utjecaj ekstrakta zlatne rajčice na stanice kože u in vitro uvjetima. Rezultati provedenih testova pokazali su kako je ekstrakt zlatne rajčice, bogat karotenoidima i drugim fitotvarima, povezan s djelovanjem gena koji povećavaju proizvodnju kolagena, kontroliraju upale i oksidativni stres te doprinose zacjeljivanju i zaštiti tkiva u kultiviranim stanicama ljudske kože putem brojnih urođenih imunoloških aktivnosti.

U drugom dijelu istraživanja ispitan je utjecaj uzimanja ekstrakta zlatne rajčice u obliku dodataka prehani na promjene stanja kože. U ovom dijelu istraživanja sudjelovalo je 66 žena u dobi od 35 do 60 godina koje su bile podijeljene na dvije skupine, placebo i skupinu koja je unosila ekstrakt zlatne rajčice u obliku dodataka prehrani jednom dnevno. Istraživanje je trajalo 16 tjedana.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je unos ekstrakta zlatne rajčice u obliku dodataka prehrani povezan s poboljšanim stanjem kože, odnosno poboljšanjem oštećene kožne barijere, glatkoće i hidratacije kože te smanjenjem crvenila kože i veličine pora.

Autori ovog istraživanja ističu kako su upravo karotenoidi i tokoferoli, sadržani u ekstraktu zlatne rajčice, odgovorni za jačanje kožne barijere i njezine otpornosti na stresne čimbenike iz okoliša.

Zaključno, ovo istraživanje je dokazalo povoljan utjecaj uzimanja ekstrakta zlatne rajčice u obliku dodataka prehrani na izgled kože, ali i cjelokupno zdravlje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari