Niske doze epigalokatehin-3-galata (EGCG), katehina iz zelenog čaja, mogu povećati oksidaciju masti za 33%, pokazala je nova studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.
Studija pruža dokaze kako EGCG samostalno može povećati oksidaciju masti kod pretilih muškaraca tijekom najmanje 2 sata nakon konzumacije obroka.
U studiji je sudjelovalo 10 pretilih muškaraca, a mjerena je oksidacija masti kod uzimanja 300 mg EGCG, zatim 200 mg kofeina i kod kombinacije 300 mg EGCG + 200 mg kofeina.
Dnevna doza od 300 mg pročišćenog ekstrakta zelenog čaja može povećati oksidaciju masti jednako kao i 200 mg kofeina, a ako se ove dvije tvari uzmu zajedno oksidacija masti se povećava za 50%.
Ovo je još jedno u nizu istraživanja koje ukazuje na dobrobiti zelenog čaja u kontroli tjelesne mase i prevenciji bolesti povezanih s prekomjernom tjelesnom masom.