Vitaminoteka

Datum objave: 06. 06. 2016.

Nekoliko studija pokazalo je da zeleni čaj ima potencijalan pozitivan učinak na čimbenike rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti, međutim, do sad je nedostajalo opsežnijih i dugotrajnijih studija.

Stoga je skupina američkih znanstvenika odlučila na 936 žena u postmenopauzi ispitati učinak svakodnevnog unosa ekstrakta zelenog čaja tijekom 12 mjeseci na razinu lipida u krvi. Ispitanice su bile podijeljene u dvije skupine – jedna je svaki da uzimala dva puta po dvije kapsule ekstrakta zelenog čaja s visokim udjelom epigalokatehin-galata (aktivne komponente zelenog čaja), a druga je uzimala placebo.

Rezultati su pokazali da je za razliku od placebo skupine, interventna skupina na kraju studije imala za 2,1 % nižu razinu ukupnog i za 4,1 % nižu razinu „lošeg“ LDL-kolesterola. Razina poželjnog „dobrog“ HDL-kolesterola ostala je nepromijenjena, ali je primijećeno nepoželjno povećanje razine triglicerida u krvi. No, povećanje razine triglicerida bilo je najizraženije kod pretilih ispitanica i onih koje su na početku istraživanja imale niske razine triglicerida.

Maksimalan učinak ekstrakta zelenog čaja primijećen je već nakon šest mjeseci studije, a najpovoljnije djelovanje pokazalo se kod ispitanica koje su na početku istraživanja imale visoki kolesterol, a nisu uzimale statine – lijekove za smanjenje razine kolesterola. Tako su autori zaključili da bi ekstrakt zelenog čaja mogao biti vrlo koristan u terapiji visokog kolesterola, pogotovo kod pacijentica koje ne podnose statine.

Izvor: The FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email

Komentari