Maja Biličić

Datum objave: 29. 04. 2019.

Nedavnim istraživanjem otkriveno je da ekstrakt sjemenke avokada ima protuupalna svojstva. Ovi nalazi upućuju na potencijalu upotrebu protuupalnih spojeva u hrani i lijekovima u budućnosti.

U određivanju protuupalnih svojstava ekstrakta sjemenke avokada znanstvenici su se koristili modelima staničnih kultura i enzimima važnima za imunosni odgovor i upalne bolesti.

U Petrijevim zdjelicama razvijene su imunosne stanice makrofagi i aktivirane upalnim stimulansima u prisutnosti ili bez ekstrakta sjemenke avokada. Znanstvenici su zatim nakon dodavanja ekstrakta izmjerili proizvodnju važnih upalnih medijatora i signalizacijske puteve stanica.

Otkriveno je da u sjemenkama postoje bioaktivni spojevi s dovoljnom razinom protuupalne aktivnosti da potakne daljnje proučavanje. Sljedeći korak znanstvenika jest provođenje istraživanja na životinjskom modelu, gdje bi u prehranu miševa s ulceroznim kolitisom dodali ekstrakt i promatrali smanjenje upale.

Znanstvenici smatraju da je ovo istraživanje od velike važnosti i što se tiče smanjenja otpada jer od sjemenki dosad nije bilo koristi. Međutim, sjemenke bi sada mogle biti vrijedan izvor bioaktivnih spojeva s protuupalnim svojstvima koji se može upotrebljavati u svakodnevnoj prehrani.

Izvor: NutraIngredients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: avokado, protuuapalno,

Komentari