Lora Štrbac

Datum objave: 26. 07. 2023.

U današnjem užurbanom načinu života, stres je postao neizbježan pratitelj naše svakodnevice. S obzirom na to, sve više istraživanja usmjereno je prema alternativnim metodama koje nam mogu pomoći u suočavanju sa stresom. Među tim metodama, prirodni alternativni lijekovi, poput ekstrakta šafrana, izdvajaju se zbog svoje obećavajuće sposobnosti ublažavanja negativnih učinaka stresnih situacija.

Poznato je da izlaganje stresu pokreće složeno međudjelovanje živčanih, endokrinih i imunoloških mehanizama. Osovina hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (HPA) ima središnju ulogu u tome, aktivirajući se i rezultirajući adaptivnim povećanim lučenjem kortizola, koje se može proučavati putem uzorka sline.

Kada je riječ o prirodnoj alternativnoj pomoći za smanjenje stresa, ekstrakt šafrana ističe se kao obećavajući kandidat zbog visokog sadržaja terpena poput safranala, krocinima, krocetinima, pikrokrocinima i flavonoida. Studije na glodavcima sugeriraju da taj ekstrakt može smanjiti razinu kortikosterona u plazmi kao odgovor na akutni stres.

Cilj nove studije bio je istražiti akutni učinak ekstrakta šafrana i njegovog glavnog hlapljivog spoja, sintetskog safranala, na biološke i psihološke reakcije zdravih mladih muškaraca. Autore studije sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, zanimale su biološke i psihološke antistresne karakteristike šafrana kod odraslih osoba koje pate od kroničnog stresa. Nažalost, samo dvije kliničke studije su se bavile tom temom.

Prva studija je pokazala da su žene s menstrualnim poremećajima koje su udisale šafran doživjele značajan pad kortizola u slini i smanjenje percipirane anksioznosti u usporedbi s placebom. Druga klinička studija je otkrila povoljan učinak jedne doze ekstrakta šafrana na varijabilnost otkucaja srca nakon laboratorijskog akutnog stresa kod zdravih žena s lošim raspoloženjem. Dodatak prehrani s ekstraktom šafrana bio je povezan sa smanjenjem simptoma depresije i poboljšanjem društvenih odnosa nakon osam tjedana uzimanja ovog dodatka prehrani.

U novoj, randomiziranoj, dvostruko slijepoj, placebom kontroliranoj studiji sudjelovalo je dvadeset zdravih muškaraca, u dobi od 18 do 25 godina, s indeksom tjelesne mase 18,5 i 25,0 kg/m². Sudionici su bili nasumično podijeljeni u dvije skupine: jedna je primila jednu dozu od 30 mg standardiziranog ekstrakta šafrana, dok je druga primila placebo. Tijekom istraživanja, prikupljeni su podaci o načinu života i demografski podaci sudionika, kao i mjerenja tjelesne mase, visine, otkucaja srca i krvnog tlaka. Važno je napomenuti da sudionici nisu mijenjali svoje prehrambene navike, navike spavanja i tjelovježbu tijekom trajanja studije.

Tijekom procesa regrutacije sudionika, provedena je obuka koja je uključivala Multiple Abilities Stress Test (MAST). Uzorci sline prikupljeni su prije početka MAST-a, neposredno nakon njega te svakih 15 minuta tijekom jednog sata. Na kraju posjeta, sudionicima su dodijeljeni dnevnici spavanja i prehrane, kao i upute za daljnje praćenje.

U laboratorijskom okruženju, sudionicima su dodijeljeni ili dodatak ekstrakta šafrana ili placebo. Nakon uzimanja dodataka, prikupljeni su uzorci sline te izmjerene razine samopercipiranog stresa i anksioznosti. Nakon toga, MAST je proveden, a uzorci sline i samopercipirani stres i anksioznost prikupljani su svakih 15 minuta tijekom 1 sata.

Kao što se i očekivalo, kako biološki, tako i psihološki parametri reagirali su na promjene izazvane MAST-om kao stresorom. Sudionici koji su uzimali dodatak ekstrakta šafrana pokazali su smanjene razine samopercipiranog stresa i tjeskobe u usporedbi s placebom.

Osim toga, primijećen je značajan utjecaj ekstrakta šafrana na odgovor na glukokortikoidni stres, pri čemu je došlo do kašnjenja u lučenju kortizola i kortizona u slini kod sudionika koji su primali ekstrakt šafrana u usporedbi s placebom.

Kada je riječ o razinama kortizola u slini, sudionici koji su primali ekstrakt šafrana u obliku dodatka prehrani pokazali su duže vrijeme potrebno da dosegnu maksimalnu razinu kortizola (Tmax) kao odgovor na akutni stres, u usporedbi s placebom. Osim toga, sudionici koji su primali ekstrakt šafrana iskazali su niže subjektivne razine anksioznosti u usporedbi s placebom. To ukazuje na povoljan učinak ekstrakta šafrana na smanjenje osjećaja anksioznosti u tim skupinama.

Zaključak studije ukazuje na to da jedna doza ekstrakta šafrana kod zdravih mladih muškaraca odgađa tipični vrhunac kortizola i kortizona u slini kao odgovor na fizički i psihosocijalni stresor u usporedbi s placebom. Ovi rezultati sugeriraju da ekstrakt šafrana može imati antistresni učinak i modulirati stresni odgovor organizma. Međutim, kako bi se potvrdili ovi nalazi i bolje razumjeli mehanizmi djelovanja, potrebna su daljnja istraživanja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kortizol, šafran, stres,

Komentari