Ela Lučić

Datum objave: 25. 03. 2020.

Šafran je začin koji se dobiva iz cvijeta biljke latinskog naziva Crocus sativus. Crveno zlatne niti se sakupljaju i suše, a potom se najčešće koriste kao začin i bojilo jela. Međutim, nova istraživanja pokazuju da šafran može pružiti više od promjene izgleda i okusa hrane. 

Od ukupno 4223 anketirane odrasle osobe u SAD-u, 27% izjavilo je da imaju problema s utonućem u san ili spavanjem većinu noći. To je vrlo ozbiljan problem jer loša kvaliteta sna može imati negativan utjecaj na mentalno, kao i tjelesno zdravlje, te može ometati svakodnevne funkcije, ističu vodeći istraživači studije. 

Prethodno su proučavani učinci šafrana na simptome blage do umjerene depresije te se pokazalo da je šafran učinkovit dodatak antidepresivima. Budući da je mnogo pacijenata izvijestilo o poboljšanju sna, u ovoj studiji znanstvenici su se fokusirali na zdrave odrasle osobe koje uglavnom nisu uzimale lijekove, ali su imale slabi san u periodu duljem od četiri tjedna. 

Provedeno paralelno, dvostruko slijepo, randomizirano kontrolirano ispitivanje objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine. Ukupno 55 odraslih osoba u dobi od 18 do 70 godina s prijavljenim problemima spavanja nasumično je dobivalo ili ekstrakt šafrana (14 mg, 2 puta dnevno) ili placebo. Za vrijeme studije, ispitanici nisu liječili depresiju, smatrali su se tjelesno zdravima, nisu uzimali lijekove najmanje četiri tjedna te su imali simptome lošeg sna koje su sami prijavili. Kvalitetu svog sna ocijenili su korištenjem standardiziranog upitnika Insomnia Severity Index

Rezultati su otkrili kako standardizirani ekstrakt šafrana poboljšava kvalitetu sna kod odraslih osoba s prijavljenim lošim snom, a većina ovih poboljšanja dogodila se u prvom tjednu liječenja. Osim poboljšanja sna, rezultati su pokazali dobru podnošljivost šafrana, bez prijavljenih štetnih učinaka.

Iako mehanizmi utjecaja šafrana na nesanicu nisu u potpunosti razumljivi, rezultati su obećavajući. Istraživački tim napomenuo je kako su potrebna dodatna istraživanja s većom količinom uzorka i uključivanjem različitih populacija. Ekstrakt šafrana relativno je novina tržištu, ali se njegova konzumacija preporuča za neke od najvećih problema u populaciji – poboljšanje raspoloženja, smanjenje anksioznosti i san

Pošalji prijatelju na email

Komentari