Datum objave: 30. 06. 2014.

Prednosti Mediteranske prehrane na zdravlje srca i krvožilja dobro su dokumentirane. Prošle godine Medical News Today je izvjestio o studiji prema kojoj ova prehrana smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara kod pacijenata s visokim rizikom za kardiovaskularne bolesti. Sada, pak , istraživači tvrde da ekstrakt rajčica može igrati ulogu u blagotvornom djelovanju mediteranske prehrane, i to poboljšajući funkciju krvnih žila.

Kako bi istražili utjecaj likopena na kardiovaskularno zdravlje, istraživački tim je proveo randomiziranu, dvostruko slijepu studiju u kojoj je sudjelovalo 36 pacijenata s kardiovaskularnim bolestima te 36 zdravih dobrovoljaca. Sudionici studije su, svaki dan tijekom dva mjeseca, dobivali ili dodatak prehrani koji je sadržavao likopen ili placebo.

Iako su pacijenti s kardiovaskularnim bolestima uzimali statine u svrhu snižavanja razine kolesterola, kod njih je na početku studije svejedno utvrđena narušena endotelna funkcija u odnosu na zdrave sudionike. Endotelna disfunkcija povezana je s razvojem ateroskleroze, čimbenika rizika za srčani i moždani udar.

Istraživači su objasnili kako endotelnu funkciju određuje odgovor krvnih žila na molekulu acetilkolin.

Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu PLOS one, kod pacijenata s kardiovaskularnim bolestima koji su unosili likopen u obliku dodataka prehrani utvrđeno je poboljšanje odgovora krvnih žila na acetilkolin. Preciznije, utvrđeno je kako je kod pacijenata s kardiovaskularnim bolestima likopen poboljšao odgovor krvnih žila na acetilkolin za 53%.

Likopen nije utjecao na krvni tlak, ukočenost arterija ili razinu lipida u krvi sudionika studije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, dodaci prehrani,

Komentari