Ela Lučić

Datum objave: 08. 05. 2020.

Ekstrakt piskavice pokazao se učinkovitim za sportaše koji žele poboljšati tjelesne sposobnosti jer je uočeno povećanje snage i mišićne mase kao odgovor na njegov unos.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Translational Sports Medicine otkrili su da je kod osoba koje su uzimale 600 mg ekstrakta piskavice dnevno zabilježeno smanjenje tjelesne mase za 1,2 kg, udjela masnog tkiva za 1,4% i povećanje mišićne mase za 1,8% nakon razdoblja od 8 tjedana.

Također, primijećen je porast koncentracije testosterona u serumu od 1,3 nmol/mL. Sjeme piskavice, latinskog naziva Trigonellafoenum-graceum, sadrži preko 100 različitih fitokemikalija, uključujući furostanolne i steroidne saponine. Ekstrakt piskavice predmet je brojnih istraživanja te se već pokazala njegova učinkovitost u ublažavanju simptoma menopauze, smanjenja razine glukoze u krvi natašte, glikoziliranog hemoglobina, inzulina, kao i koncentracije ukupnog kolesterola i triglicerida u krvi. 

U randomiziranu dvostruko slijepu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno ukupno 138 muškaraca u dobi od 25 do 47 godina. Nasumično su podijeljeni u tri jednake skupine: prva skupina uzimala je 600 mg ekstrakta piskavice dnevno, drugoj skupini dodijeljeno je uzimanje 300 mg ekstrakta piskavice dnevno, dok je treća skupina uzimala placebo. Mišićna snaga i izdržljivost, funkcionalni prag snage, sastav tijela i spolni hormoni mjereni su na početku te u 4. i 8. tjednu ispitivanja. 

Ispitanici su tri puta tjedno izvodili vježbe snage cijelog tijela, a sve skupine su poboljšale maksimalni nožni potisak od početka studije do 8. tjedna. Uz smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva te povećanje mišićne mase i razine testosterona, znanstvenici su također otkrili da je doza ekstrakta od 600 mg dnevno pridonijela pozitivnim učincima u poboljšanju snage nogu i aerobne sposobnosti.

U usporedbi s placebom, doza od 600 mg ekstrakta piskavice dnevno tijekom osam tjedana značajno je povećala funkcionalni prag snage i podignutu težinu pri izvođenju vježbe nožnog potiska. 

Potrebno je napomenuti kako su ispitanici u ovoj studiji bili rekreativni sportaši, čija prehrana nije bila kontrolirana. Dok je koncentracija testosterona u skupini koja je uzimala 600 mg ekstrakta porasla, razina estradiola ostala je nepromijenjena, u skladu s prethodnim ispitivanjima navedene doze ekstrakta piskavice. Autori studije ističu kako su vrijednosti testosterona u skupinama koje su uzimale 300 mg ekstrakta ili placebo ostale nepromijenjene. Nadalje, ovakvi su rezultati u skladu s drugim studijama provedenim u sličnim populacijama, ali na treningu izdržljivosti, gdje su uočene promjene u mišićnoj masi i snazi, a bez promjene razine testosterona u serumu. 

Utvrđivanje lokaliziranih promjena u spolnim hormonima i androgenim receptorima dodatno bi poboljšalo kvalitetu ove studije, međutim biopsija mišića bila je izvan okvira ovog istraživanja, navode znanstvenici.

Pošalji prijatelju na email

Komentari