Ela Lučić

Datum objave: 20. 08. 2020.

Standardizirani ekstrakt piskavice, biljke latinskog naziva Trigonella foenum-graecum, može pomoći u održavanju ravnoteže hormona i ublažiti bolove u nogama kod žena u postmenopauzi, pokazali su rezultati studije provedene u Indiji.

Prema rezultatima upitnika koji se koristio za proučavanje simptoma menopauze, uzimanje 1 mg ekstrakta piskavice u trajanju od 90 dana uzrokovalo je smanjenje valova vrućine za 48%. Međutim, njegova učinkovitost u reguliranju razine hormona pri malim dozama ostaje nejasna, objasnili su znanstvenici. Iz tog razloga, cilj ovog istraživanja bio je ispitati korisne učinke ekstrakta piskavice na ublažavanje tegoba postmenopauze i utjecaj njegove konzumacije na hormonalnu neravnotežu.

U istraživanju je sudjelovalo 48 žena u menopauzi, prosječne dobi od 54 godine. Ispitanicama je nasumično dodijeljeno uzimanje 500 mg ekstrakta piskavice dnevno ili placeba tijekom šest tjedana. Ekstrakt piskavice u svom sastavu sadrži aktivne tvari protodioscin i trigonelin u omjeru 3:1.

Rezultati su pokazali kako je ekstrakt piskavice ublažio razne simptome menopauze, a posebice bolove u nogama i ostatku tijela, nalete vrućine, noćno znojenje i vaginalnu suhoću.

Ispitanice su izvijestile o blagodatima dva tjedna nakon uzimanja ekstrakta te je zabilježeno daljnje poboljšanje u tjelesnim, psihološkim i urogenitalnim parametrima nakon završetka studije, naveli su znanstvenici. Analizom hormona utvrđen je porast koncentracije estradiola, progesterona i slobodnog testosterona u žena koje su uzimale ekstrakt piskavice, što su istraživači pripisali metaboličkoj pretvorbi protodioscina, glavnog furostanskog saponina u ekstraktu piskavice, u dehidroepiandrosteron (DHEA, engl. dehydroepiandrosterone). Poznato je kako je DHEA važan prethodnik androgenih i estrogenih hormona.

Tijekom starenja, koncentracija DHEA se smanjuje, a niska razina cirkulirajuće DHEA povezana je sa smanjenom aktivnošću testosterona u serumu i 17 beta-hidroksisteroid dehidrogenaze, kao i sa smanjenom ženskom seksualnom funkcijom, objašnjavaju stručnjaci. Dakle, procjenjuje se kako bi ekstrakt piskavice bogat protodioscinom mogao potaknuti povećanje koncentracije cirkulirajuće DHEA, što dovodi do uravnotežene proizvodnje androgena (testosterona) i estrogena (estradiola), čime se učinkovito upravlja postmezopauzalnim simptomima.

Izvor: PharmaNutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari