Ela Lučić

Datum objave: 23. 07. 2020.

Prebiotici se definiraju kao neprobavljive komponente hrane koje selektivno potiču rast dobrih bakterija mikrobiote crijeva. Ključno obilježje prebiotika je njihova otpornost na probavu u početnom dijelu crijeva, stoga mogu prispjeti u debelo crijevo gdje ih fermentiraju bakterije.

Fruktani, poput fruktooligosaharida i inulina, smatraju se „zlatnim standardom“ prebiotika, pri čemu klinička ispitivanja na ljudima podržavaju njihov blagotvoran učinak na akutne i kronične bolesti kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, alergija, upalne bolesti crijeva, putnička dijareja i konstipacija. Iako su presudne za određivanje potencijalnih spojeva prebiotika, studije koje potvrđuju neprobavljivost ispitivanih komponenti prebiotika su rijetke.

U ovoj studiji, znanstvenici su ispitivali može li ekstrakt obogaćen pektinom ramnogalakturonanom-I dobivenom iz mrkve (cRG-I) biti potencijalni sastojak prebiotika. Skupina znanstvenika upotrijebila je nove in vitro modele koji simuliraju mikrobiotu humanog debelog crijeva, zajedno s ispitivanjima zasnovanim na stanicama koje oponašaju barijeru crijeva domaćina, kako bi dokazali neprobavljivost sastojka i opisali stimulaciju rasta specifičnih dobrih bakterija.

cRG-I pokazuje jedinstvena svojstva jer se fermentira brže od inulina, što dovodi do proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina, posebno acetata i propionata, te manje količine plina u usporedbi s inulinom.

To povećava brojnost nekoliko bakterijskih vrsta poznatih po svom protuupalnom profilu. U skladu s tim, metaboliti dobiveni fermentacijom cRG-I pokazali su zaštitni učinak u in vitro modelu upale sluznice crijeva.

Znanstvenici su utvrdili kako je uzimanje ekstrakta pospješilo rast mnogih bakterija koje promiču zdravlje: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bacteroides dorei, Bacteroides ovatus, Roseburia hominis, Faecalibacterium prausnitzii i Eubacterium hallii. Podaci dobiveni u ovoj studiji podržavaju daljnje ispitivanje potencijalnog spoja prebiotika u dugoročnim in vitro modelima kako bi se potvrdio blagotvorni učinak cRG-I na mikrobiotu crijeva.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari