Ela Lučić

Datum objave: 22. 04. 2020.

Ekstrakt lista masline inhibira rast bakterijske vrste Listeria monocytogenes i čak bi mogao pomoći u kontroli patogena koji se prenose hranom, pokazalo je novo istraživanje. 

Ovaj ekstrakt tradicionalno se koristi kao biljni dodatak prehrani, jer sadrži oleuropein i druge polifenolne spojeve koji pružaju blagodati za krvni tlak, imunosni sustav izdravlje srca

Međutim, nova studija otkrila je da ekstrakt maslinovog lista inhibira rast bakterija vrste Listeria monocytogenes. Sekundarne biljne tvari, poput ekstrakta maslinovog lista, dobivaju sve veću pozornost kao potencijalna antibakterijska sredstva i sredstva za zaštitu hrane. Te biljne tvari koje se javljaju u prirodi sadrže različite kemijske strukture, širok spektar bioloških aktivnosti i u skladu su s potrošačkim trendovima koji zahtijevaju da je hrana proizvedena od prirodnih sastojaka. 

Listeria monocytogenes je patogen koji se prenosi hranom, a često se nalazi u mliječnim proizvodima, povrću i gotovoj hrani te može preživjeti i rasti u teškim uvjetima kao što su niske temperature. Stoga se njihovo uklanjanje smatra značajnim izazovom za prehrambenu industriju. U trenutnoj studiji, istraživači su sintetizirali zlatne nanožice koristeći bakterijske flagele kao predložak. 

Nanožice su učinkoviti katalizatori koji poboljšavaju učinkovitost sekundarnih metabolita biljaka kao inhibitora bakterija. Istraživači su otkrili da ekstrakt maslinovog lista u potpunosti inhibira rast patogene bakterijske vrste Listeria monocytogenes. Pored toga, zlatne nanožice pokazale su visoku elektrokatalitičku aktivnost i nisu pokazale mutageni učinak kod primijenjene koncentracije. Iz tog razloga mogu se upotrijebiti kao novi antimikrobni ambalažni materijal za poboljšanje sigurnosti hrane. 

U ranije objavljenoj studiji, proučavano je antimikrobno djelovanje ekstrakta maslinovog lista na glavne patogene u hrani, uključujući bakterijske vrste Listeria monocytogenes, Escherichia coli i Salmonella enteritidis.

Rezultati su pokazali da ekstrakt maslinovog lista u koncentraciji od 62,5 mg/ml gotovo u potpunosti inhibira rast sva tri navedena patogena.

Uz to, inhibira i stvaranje biofilma kod bakterijske vrste Salmonella enteritidis, kao i kod patogena Listeria monocytogenes, kojemu smanjuje i staničnu pokretljivost.

Izvor: Nanoscale

Pošalji prijatelju na email

Komentari