Vitaminoteka

Datum objave: 13. 03. 2017.

U nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Drugs R&D otkriveno je da ekstrakt masline može smanjiti razinu triglicerida u krvi, a time i poboljšati elastičnost arterija čime se poboljšava i njihov rad.

Dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija uključivala je 36 ispitanika dobi 45 do 65 godina. Ispitanici su bili podijeljeni u tri grupe i sudjelovali su u istraživanju 11 dana. Sudionici jedne grupe dnevno su u organizam unosili 250 mg ekstrakta masline (što je uključivalo 50 mg hidroksitirosola, antioksidansa iz maslina), sudionici druge grupe unosili su 500 mg ekstrakta (100 mg hidroksitirosola), a sudionici treće grupe dobili su placebo.

Rezultati istraživanja nisu pokazali značajne statističke razlike između grupa. Međutim, osobama koje su u organizam unosile 500 mg ekstrakta masline najviše se poboljšala razina triglicerida u krvi, a otkriveno je i moguće poboljšanje u elastičnosti arterija.

Znanstvenici zaključuju kako su potrebna dodatna istraživanja koja će detaljnije objasniti i potvrditi učinkovitost ekstrakta masline.

Pošalji prijatelju na email

Komentari