Datum objave: 01. 04. 2015.

U novom istraživanju na štakorima primijećeno je da bi ekstrakt luka, povrća koje predstavlja uobičajenu i pristupačnu namirnicu, mogao imati koristan učinak na oboljele od dijabetesa.

U istraživanju su korišteni štakori s namjerno izazvanim dijabetesom kojima je uz metformin, poznati antidijabetik, davana i jedna od triju doza ekstrakta luka – 200, 400 ili 600 mg po kilogramu tjelesne mase dnevno. Metformin i ekstrakt luka davani su i trima kontrolnim skupinama zdravih životinja, a kao kontrolne skupine poslužile su još i skupine zdravih i oboljelih štakora koje ili nisu primale nikakve pripravke ili su dobivale samo metformin. Svaka skupina se sastojala od pet jedinki.

Rezultati su pokazali da su doze ekstrakta luka od 400 i 600 mg/kg tjelesne mase znatno smanjile razinu glukoze u krvi štakora s dijabetesom – u usporedbi s razinama na početku istraživanja, primijećen je pad od 35-50 %. Također, zapažen je i utjecaj na smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola u krvi.

Zanimljivo, među zdravim štakorima koji su dobivali ekstrakt ovog popularnog povrća, primijećeno je povećanje tjelesne mase, što nije primijećeno među onima s dijabetesom. Budući da luk nema visoku energetsku vrijednost, istraživači su ovo pripisali utjecaju luka na povećanje stope metabolizma, a posljedično i apetita.

Izvor: Endocrine Society's 97th Annual Meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari