Maja Biličić

Datum objave: 19. 03. 2019.

Uzimanjem polifenola mangiferina s luteolinom u obliku dodatka prehrani mogu se unaprijediti sportski rezultati, a vidljiva su i poboljšanja u učinkovitosti mišića tijekom sprinta, tvrde znanstvenici.

U dvostruko slijepom istraživanju sudjelovalo je 12 zdravih muških studenata. Sudionici istraživanja nasumično su raspoređeni u skupinu koja je dobivala placebo ili u ciljnu skupinu. Skupina s placebom dobivala je kapsule od mikrokristalinične celuloze s 500 g maltodekstrina, dok je ciljna skupina dobivala kapsule s luteolinom i mangiferinom.

U ciljnoj su skupini trojica ispitanika dobivala 50 mg ekstrakta ljuske kikirikija s 95% luteina i 140 mg ekstrakta lista manga sa 100 mg mangiferina na dan. Preostala su trojica dobivala 100 g ekstrakta ljuske kikirikija s 95% luteina i 420 mg ekstrakta lista manga s 300 mg mangiferina na dan.

Dodatke prehrani sudionici su uzimali svakih 8 sati u razdoblju od 15 dana, nakon čega je slijedila stanka od 3-4 tjedna, a zatim su skupine zamijenile mjesta – placebo skupina postala je ciljna i obrnuto. Ispitanici su 48 sati i 15 dana nakon uzimanja dodataka prehrani obavili vježbe rastućeg intenziteta te sprint i vježbu izdržljivosti.

Rezultati su ukazali na povećanje snage od 22% nakon prve i druge serije tjelesne aktivnosti ako su ispitanici uzimali polifenole. Točnije, povećanje snage bilo je za 31% nakon prvog mjerenja, a 14% nakon drugog mjerenja.

Niže i više doze polifenola nisu imale značajan utjecaj na postotak povećanja snage. U skupinama koje su uzimale placebo nisu uočene nikakve značajne promjene.

Znanstvenici su zaključili da mangiferin s luteolinom poboljšava ekstrakciju kisika popravljanjem funkcije mitohondrija koja se tijekom sprintova smanjuje zbog proizvodnje visokih razina reaktivnih spojeva kisika i dušika.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehani, mango, sport,

Komentari