Ela Lučić

Datum objave: 05. 10. 2020.

Ekstrakti pripravljeni od lista manga imaju dugu povijest medicinske primjene.

Rezultati prethodno provedenih istraživanja pokazali su kako ekstrakt lista manga sadrži veliku količinu polifenola mangiferina koji može imati blagotvorne učinke na rad ljudskog mozga, uključujući poboljšanje kognitivne funkcije.

U nedavno provedenu dvostruko slijepu unakrsnu studiju, kontroliranu placebom, znanstvenici su uključili 70 zdravih mladih odraslih osoba u dobi od 18 do 45 godina. Ispitanici su uzimali 300 mg ekstrakta lista manga dnevno ili placebo, a potom su skupine zamijenjene. Znanstvenici su procijenili kognitivnu funkciju i raspoloženje ispitanika prije početka ispitivanja te 30 minuta, 3 i 5 sati nakon uzimanja dodatka prehrani. Mjerili su različite aspekte kognitivne funkcije, što je dalo složene rezultate koji su odražavali sposobnost koncentracije ispitanika i funkcioniranje aspekata njihovog pamćenja.

Rezultati su pokazali značajna poboljšanja u svim aspektima kognitivne funkcije nakon uzimanja jedne doze ekstrakta.

Kada su uzimali ekstrakt manga, ispitanici su točnije izvodili zadatke kojima se mjeri koncentracija i pamćenje te su bili bolji u obavljanju svakog mentalno zahtjevnog zadatka, nego nakon uzimanja placeba. Jasno je kako su bolja koncentracija i poboljšano pamćenje vrlo važni za sve vrste svakodnevnih mentalnih funkcija. Rezultati studija su pokazali kako ispitivani ekstrakt aktivira moždane valove na gotovo identičan način kao i kofein – ali koristeći drugačiji mehanizam, koji ne uzrokuje nijednu od nuspojava konzumacije kofeina.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari