Ela Lučić

Datum objave: 18. 06. 2020.

Oralni unos ekstrakta listova hortenzije pripravljenog ekstrakcijom vrućom vodom može smanjiti vidljivost bora i pozitivno utjecati na stupanj hidracije, elastičnost i teksturu kože, pokazali su rezultati korejskog randomiziranog, dvostruko slijepog ispitivanja kontroliranog placebom.

Listovi hortenzije koristili su se za pripremu čaja te kao lijek u kulturama Koreje, Kine i Japana. U današnje vrijeme, proizvode se pripravci na osnovi korijena hortenzije zbog svog blagotvornog djelovanja na urinarno zdravlje. 

U ovoj studiji, znanstvenici su nastojali ispitati potencijalne dobrobiti ekstrakta listova hortenzije za zdravlje i izgled kože. U istraživanje su uključili 151 osobu i nasumično ih razvrstali u jednu od tri skupine: prva skupina ispitanika uzimala je 300 mg ekstrakta dnevno, druga skupina 600 mg ekstrakta dnevno, a treća skupina placebo tijekom 12 tjedana. Parametri zdravlja i izgleda kože prikupljeni su nakon 4, 8 i 12 tjedana.

Rezultati su pokazali kako je kod obje skupine koje su uzimale ekstrakt hortenzije uočeno značajno smanjenje bora oko očiju nakon 8 i 12 tjedana, u odnosu na skupinu koja je uzimala placebo.

Dobiveni rezultat u skladu je s rezultatima prethodno provedene studije, u kojoj je ekspresija gena koji kodiraju za enzime matriksnih metaloproteaza (enzime koji uništavaju kolagen i negativno djeluju na njegovu sintezu) bila smanjena oralnom primjenom ekstrakta listova hortenzije u miševa koji su bili izloženi UVB zračenju. To je rezultiralo povećanjem količine kolagena u koži i smanjenim stvaranjem bora. Štoviše, u obje skupine koje su uzimale ekstrakt zabilježena su statistički značajna poboljšanja hidracije kože nakon 12 tjedana, u usporedbi sa skupinom koja je uzimala placebo. Značajno poboljšanje parametara elastičnosti kože u skupini koja je uzimala ekstrakt, u usporedbi s placebom, uočeno je isključivo kod uzimanja doze od 600 mg dnevno. 

Iako temeljni mehanizmi kojima ekstrakt listova hortenzije djeluje na ispitivane parametre zdravlja i izgleda kože nisu istraženi u ovoj kliničkoj studiji, znanstvenici na temelju prethodno provedenih in vitro i in vivo ispitivanja zaključuju kako uzimanje ovog dodatka prehrani može pozitivno djelovati na količinu kolagena u koži. Uočeni preventivni učinci ekstrakta hortenzije na starenje kože mogli bi biti posredovani antioksidacijskim aktivnostima hidrangenola, aktivnog sastojka hortenzije. Također, znanstvenici ističu kako se ispitivani ekstrakt pokazao sigurnim za čovjeka u primijenjenoj dozi. Podaci akutnih toksikoloških studija provedenih na štakorima pokazali su kako oralni unos ovog ekstrakta nije pokazao toksičnost ili smrtnost do doze od 5000 mg/kg tjelesne mase.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bore, čaj, hortenzija, Koža, zdravlje kože,

Komentari