Vitaminoteka

Datum objave: 25. 11. 2019.

Procjenuje se kako najmanje 25% američke populacije boluje od nealkoholne masne bolesti jetre (engl. nonalcocholic fatty liver disease, NAFLD), stanja u kojem se višak masnoće skladišti u jetri. Jedno je od najčešćih kroničnih stanja jetre i trenutno ne postoje odobreni načini liječenja ove bolesti.

Ekstrakt kurkumina korišten je u nedavnom istraživanju vezanom uz NAFLD koja povećava rizik od obolijevanja i smrtnosti povezanih s bolestima jetre i kardiovaskularnim bolestima. Iako je promjena životnih navika prvi korak u liječenju, to neće uvijek dovesti do željenih rezultata. Smatra se kako je navedena bolest najčešći uzrok smrti vezanih uz bolesti jetre, s učestalosti od čak 37,4%. Kurkumin je fitokemikalija koja djeluje zaštitno na jetru, međutim pokazalo se kako je njegova mala bioraspoloživost prepreka za kliničku primjenu. Kako bi se povećala bioraspoloživost, ekstrakt kurkumina primjenjivan je zajedno s piperinom, ekstraktom crnog papra.

Provedeno je randomizirano paralelno ispitivanje kontrolirano placebom u kojem je sudjelovalo 70 ispitanika. Svim ispitanicima ultrazvučnom metodom postavljena je dijagnoza NAFLD te im je nasumično dodijeljeno 500 mg ekstrakta kurkumina zajedno s 5 mg piperina dnevno ili placebo tijekom 12 tjedana. Na početku i na kraju ispitivanja određen je stupanj bolesti i funkcije jetre.

Rezultati ispitivanja pokazali su kako konzumiranje ekstrakta kurkumina zajedno s piperinom blagotvorno djeluje na težinu bolesti. Smanjenje stupnja bolesti kod ispitanika izmjereno je sonografijom jetre, a značajno poboljšanje zabilježeno je pomoću parametara funkcije jetre koji su bili povećani kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt kurkumina zajedno s piperinom.

Težina bolesti značajno je smanjena u skupini kojoj je dodijeljen ekstrakt u usporedbi sa skupinom kojoj je dodijeljen placebo. Nisu uočeni štetni učinci koji bi se odrazili na hematološke parametre, što ukazuje na sigurnost sastojaka. Liječnici navode kako su ohrabreni zaključcima provedenog istraživanja te smatraju da suplementacija ekstraktom kurkumina u kombinaciji s piperinom može pružiti sigurnu i održivu metodu za usporavanje napretka bolesti nealkoholne masne jetre.

Izvor: Journal of Cellular Biochemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, Kurkumin, NAFLD,

Komentari