Ružica Vukadin

Datum objave: 16. 03. 2022.

Prema novom istraživanju, ekstrakt kurkume u obliku dodatka prehrani kod osoba starije dobi može poboljšati dotok krvi u mozak i povećati cerebralnu oksigenaciju, odnosno opskrbu mozga kisikom.

Budući da se starenjem cerebralni protok krvi i oksigenacija smanjuju, cilj ovog istraživanja bio je ispitati može li ekstrakt kurkume u obliku dodatka prehrani poboljšati cerebralnu oksigenaciju i volumen krvi tijekom aktivacije mozga putem dinamičke vježbe rukohvata kod osoba starije životne dobi. Naime, dinamička vježba rukohvata je vježba kojom se jača snaga stiska ruke, a izvodi uz pomoć ručnih hvataljki.

U istraživanju je sudjelovalo 12 starijih žena i muškaraca prosječne dobi 70 godina, koji su unosili 10 g ekstrakta kurkume u obliku dodatka prehrani ili placebo. Navedena količina ekstrakta kurkume odabrana je zato što su prethodna istraživanja pokazala kako kurkuma ima smanjenu bioraspoloživost nakon unosa. Ispitanicima su prije i 2 sata nakon unosa ekstrakta kurkume izmjereni otkucaji srca i krvni tlak. Zatim su ispitanici 2 sata nakon unosa ekstrakta kurkume, pristupili protokolu vježbanja te im je procijenjena cerebralna oksigenacija i volumen krvi.

Rezultati istraživanja su pokazali kako je cerebralna oksigenacija bila povećana za 42%, a volumen krvi za 54% nakon unosa ekstrakta kurkume u usporedbi s placebo skupinom. Promjene u otkucajima srca i krvnom tlaku nisu bile značajne.

Dakle, rezultati istraživanja su pokazali kako unos ekstrakta kurkume u količini od 10 g značajno poboljšava cerebralnu oksigenaciju i volumen krvi tijekom dinamičke vježbe rukohvata kod starijih muškaraca i žena, ne utječući na krvni tlak i otkucaje srca.

Međutim, treba naglasiti kako autori ove studije navode da su za preporuke o unosu ekstrakta kurkume potrebna daljnja istraživanja.

Izvor: International Journal of Food Science and Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kurkuma, osobe starije dobi,

Komentari