Magdalena Klepo

Datum objave: 20. 03. 2024.

Glukoza je jednostavni šećer koji predstavlja jedan od najvažnijih izvora energije u ljudskom organizmu. Kako bi se glukoza pretvorila u energiju, ključan je hormon inzulin kojeg proizvodi gušterača.

Inzulin omogućava ulazak glukoze u stanice te njezino daljnje iskorištavanje. Međutim, prekomjeran unos ugljikohidrata i masti uzrokuje pretilost te posljedično dovodi do poremećaja metabolizma glukoze. Dokazi upućuju da kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću dolazi do pojačanog izlučivanja makrofaga, stanica imuniteta koje imaju ključnu ulogu u razvoju kronične upale. Nastali upalni procesi mogu inhibirati djelovanje inzulina, što doprinosi razvoju tzv. inzulinske rezistencije te šećerne bolesti tip 2. Prethodna istraživanja su pokazala da su kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom i kroničnom upalom primijećene povišene razine glukoze u krvi nakon obroka.

Začin kurkuma, poznata i kao Curcuma longa (C. longa), obiluje raznovrsnim fiziološkim spojevima. Njezina ključna komponenta, spoj kurkumin, lipofilni polifenol, poznat je po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima te sposobnosti sprječavanja endotelne disfunkcije i razvoja ateroskleroze. Osim kurkumina, kurkuma sadrži i druge spojeve poput seskviterpenoida turmeronola A i B te bisakurona, koji pridonose njezinim blagotvornim učincima.

Kako bi se procijenio učinak ekstrakta kurkume i njezinih spojeva na kroničnu upalu i postprandijalni metabolizam glukoze, provedena je randomizirana, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija u kojoj su izmjerene razine upalnih markera i glikometaboličkih markera kod muškaraca i žena s prekomjernom tjelesnom masom.

U in vivo studiju uključeno je ukupno 110 sudionika, dobi 40 do 69 godina, s prekomjernom tjelesnom masom (indeks tjelesne mase ≥23 kg/m2 i <30 kg/m2) te normalnim ili preddijabetičkim vrijednostima glukoze u krvi. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu, koja je primala ekstrakt kurkume ili kontrolnu skupinu, koja je primala placebo, tijekom 12 tjedana. Nakon toga procijenjen je utjecaj ekstrakta kurkume na kroničnu upalu i postprandijalnu hiperglikemiju.

Kod sudionika koji su primali ekstrakt kurkume uočeno je smanjenje razine C-reaktivnog proteina (CRP) i glikiranog hemoglobina (HbA1c) u serumu. Nadalje, u testu opterećenja glukozom, razina glukoze u krvi  nakon opterećenja, vrijeme potrebno za postizanje vršne koncentracije glukoze i inzulina te pokazatelji osjetljivosti na inzulin bili su značajno poboljšani u intervencijskoj skupini.

Zaključno, ekstrakt kurkume može poboljšati osjetljivost na inzulin i postprandijalnu hiperglikemiju smanjenjem kronične upale. Stoga bi redoviti unos kurkume mogao smanjiti rizik od preddijabetesa i šećerne bolesti tip 2.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehani, Kurkuma, Kurkumin,

Komentari