Ela Lučić

Datum objave: 11. 12. 2020.

Ekstrakt kudzu cvijeta i kore mandarine može smanjiti učestalost naleta vrućine i blagotvorno djelovati na smanjenje mineralne gustoće kostiju povezano s menopauzom, pokazali su rezultati nove randomizirane kontrolirane studije.

Tijekom razdoblja menopauzalne tranzicije, kod više od 80% žena javlja se vazomotorni simptom naleta vrućine i noćno znojenje zbog promjene u razini hormona estrogena. Međutim, budući da estrogen ima vitalnu ulogu u prevenciji gubitka i promicanju stvaranja koštane mase, njegov nedostatak također može pridonijeti smanjenju mineralne gustoće kostiju. Pojedine žene izbjegavaju hormonsku terapiju zbog mogućih rizika na zdravlje i umjesto toga koriste razne biljne pripravke s fitoestrogenima, za koje se smatra kako pružaju zdravstvene dobrobiti. Primjerice, osušena kora mandarine bogata je flavonoidima, poput hesperidina, naringina i narirutina, a istraživanjima su utvrđeni modulacijski učinci kore mandarine na metabolizam kostiju. Iz tog razloga, u ovom istraživanju znanstvenici su nastojali procijeniti sigurnost i učinkovitost ekstrakta cvijeta kudzu i kore mandarine na nalete vrućine i vrijednosti markera koštane pregradnje kod žena u menopauzalnoj tranziciji.

U ispitivanju su sudjelovale 84 zdrave žene u dobi od 45 do 60 godina s menopauzalnim naletima vrućine. Nasumično im je dodijeljeno uzimanje ekstrakta kudzu cvijeta i kore mandarine ili placeba tijekom 12 tjedana. Ispitanice su se pridržavale uobičajene prehrane i načina života, ali su se suzdržavale od konzumacije kudzu cvijeta, kore mandarine, agruma, kalcija te hrane i pića bogatih izoflavonima. Prehrambeni unos i razina tjelesne aktivnosti zabilježeni su na početku te u 6. i 12. tjednu studije. Podaci o kvaliteti sna i uzorci krvi prikupljeni su na početku i u 12. tjednu studije. Učestalost i težina simptoma menopauze mjereni su pomoću upitnika na početku i na kraju studije.

Analizom rezultata utvrđeno je kako je uzimanje ekstrakta rezultiralo značajnim smanjenjem učestalosti i intenziteta naleta vrućine u usporedbi s placebom. Uzimanje ekstrakta također je utjecalo na poboljšanje vrijednosti markera koštane pregradnje, pokazujući značajno smanjenje razgradnje kostiju i povećanje izgradnje kostiju u odnosu na placebo. Štoviše, nisu primijećeni ozbiljni štetni učinci, kao ni hormonalne promjene u obje skupine.

Ova otkrića ukazuju na to da uzimanje ekstrakta kudzu cvijeta i kore mandarine može poboljšati kvalitetu života žena u menopauzi koje prijavljuju navedene simptome, zaključili su autori studije. Međutim, jedno od ograničenja ove studije uključuje to što znanstvenici nisu mjerili razine serotonina i epinefrina u serumu za koje se smatra da imaju važnu ulogu u funkciji termoregulacije. Kao rezultat, izravni mehanizmi djelovanja ispitivanog ekstrakta u ublažavanju naleta vrućine i gubitka koštane mase nisu u potpunosti shvaćeni.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari