Ela Lučić

Datum objave: 26. 07. 2021.

Uzimanje ekstrakta korijena biljke Ashwagandha može povećati kardiorespiratornu izdržljivost i ubrzati oporavak kod zdravih odraslih sportaša, istovremeno pomažući u upravljanju stresom, pokazali su rezultati novog istraživanja.

U ovom istraživanju, znanstvenici su okupili 50 zdravih odraslih sportaša i nasumično im dodijelili uzimanje ekstrakta korijena Ashwagandhe u dozi od 300 mg dva puta dnevno ili placeba tijekom osam tjedana. Kardiorespiratorna izdržljivost procijenjena je pomoću maksimalnog primitka kisika (VO2max), dok je upravljanje stresom procijenjeno pomoću brojnih upitnika i testova, a izmjerene su i razine antioksidansa.

Prema rezultatima, kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt Ashwagandhe uočeno je značajno poboljšanje u razini maksimalnog primitka kisika, u odnosu na placebo skupinu.

Uz to, uočena su značajna poboljšanja u rezultatima testova i upitnika za procjenu upravljanja stresom kod ispitanika koji su uzimali ispitivani ekstrakt, u usporedbi s placebom. Razlike među skupinama bile su mjerljive već nakon četiri tjedna intervencije.

Važno je istaknuti kako ni u jednom istraživanju nisu zabilježene nuspojave uzimanja ekstrakta korijena Ashwagandhe. Dosadašnja otkrića ukazuju na to kako uzimanje ovog ekstrakta može uspješno poboljšati kardiorespiratornu izdržljivost i kvalitetu života zdravih odraslih sportaša, zaključili su istraživači.

Izvor: Journal of Ethnopharmacology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ashwagandha, sportaši, sportska izvedba,

Komentari