Ela Lučić

Datum objave: 17. 04. 2020.

Ekstrakt kore novozelandskog bora prvi put se proučava zbog potencijalnog snižavanja glukoze u krvih kod zdravih ispitanika.

Sve je više dokaza koji upućuju kako zdrave osobe s normalnom tolerancijom na glukozu ipak mogu s vremenom razviti dijabetes tipa 2, posebno one s jednofaznim obrascem oblika krivulje glukoze, koji se definira pri postojanju samo jednog vrha na glikemijskoj krivulji. Istraživači s Novog Zelanda istaknuli su da je hipoglikemijski učinak proučavanog ekstrakta izražen u navedenoj skupini ljudi, pružajući daljnji uvid u pojavu dijabetesa i pristup liječenju. Kora novozelandskog bora proučavana je zbog učinka na kognitivne funkcije i smanjenje stresa, a ovo je prva studija koja je izvijestila o svojstvima snižavanja glukoze u krvi kod ljudi.

Ova jednostruko slijepa unakrsna studija kontrolirana placebom obuhvatila je 25 zdravih osoba s normalnom razinom glukoze u krvi. Pri prvom posjetu, sudionicima koji su gladovali dodijeljena je kapsula koja sadrži mikrokristaličnu celulozu kao placebo te su razvrstani na temelju njihove glikemijske krivulje. Složeni (dvofazni ili trofazni) oblici krivulje sadrže više od jednog vrha na krivulji, a osobe čiji rezultati pokazuju ove oblike vjerojatnije će imati niži rizik za razvitak dijabetesa tipa 2. Prilikom drugog posjeta dodijeljena im je jedna kapsula ispitivanog ekstrakta od 50 mg, a u trećem posjetu od 400 mg. Proveden je oralni test tolerancije na glukozu (OGTT) i potom su uzeti uzorci krvi. Primarni ishod bio je prosječni porast glukoze ispod krivulje nakon konzumiranja glukoze. 

U skupini s jednofaznim oblikom krivulje, kod osoba koje su uzimale 50 i 400 mg ekstrakta značajno se smanjio prosječni porast glukoze u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Međutim, nije opažen značajan odgovor na dozu ekstrakta između 50 i 400 mg unutar navedene skupine, a istraživači su naveli kako je manja doza od 50 mg bila jednako učinkovita u smanjenju prosječne vrijednosti porasta glukoze kao i veća doza. Suprotno tome, niti jedna doza ekstrakta nije značajno smanjila prosječni porast glukoze u skupini sa složenim oblicima krivulje. Uz to, kod 33% ispitanika s jednofaznim oblikom krivulje uočena je njena promjena u složene oblike nakon konzumiranja 50 mg ekstrakta, a kod 55% ispitanika te skupine uočena je promjena krivulje u složene oblike nakon primjene 400 mg ekstrakta. To bi potencijalno moglo ukazivati na promjenu rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, što se može iščitati na temelju oblika glukozne krivulje. Potrebna je dugoročnija studija kako bi se ispitala postojanost promjene oblika krivulje u odnosu na promjene u metabolizmu glukoze uz konzumaciju ekstrakta.

Ispitivani suhi prah kore novozelandskog bora sadrži više od 80% proantocijanidina, 1–2% taksifolina, drugih flavonoida i fenolnih kiselina za koje se pokazalo da posjeduju antioksidativna svojstva te protuupalno, neuroprotektivno i antidijabetičko djelovanje. Znanstvenici vjeruju kako je ovo istraživanje na zdravim pojedincima od izuzetne važnosti jer je 20% njih već razvilo određeni stupanj inzulinske rezistencije te, iako su im vrijednosti glukoze u krvi nakon obroka u normalnim granicama, ona može ukazivati na rizik od dijabetesa u budućnosti. Budućim istraživanjima trebao bi se utvrditi utjecaj ekstrakta kore novozelandskog bora na različite populacije, različitog stupnja glikemijskog odgovora, poput onih s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari