Ela Lučić

Datum objave: 04. 03. 2020.

Dodaci prehrani koji sadrže piknogenol, ekstrakt kore francuskog primorskog bora, poboljšavaju erektilnu funkciju i pomažu kod stanja povezanih s dijabetesom tipa 2, navodi se u novoj studiji.

Ekstrakt kore francuskog primorskog bora bio je predmet više od 450 objavljenih studija i preglednih članaka, koji su otkrili da prisutni antioksidans i njegovi višestruki biomodulirajući učinci poboljšavaju cirkulaciju i protok krvi, jačaju krvožilni sustav i pomažu u regulaciji kolesterola. 

Fluktuacije šećera u krvi, prisutne kod dijabetesa tipa 2, mogu oštetiti živce i krvne žile što uzrokuje erektilnu disfunkciju, a kardiovaskularna stanja koja utječu na cirkulaciju krvi također povećavaju rizik. Brže rješavanje problema smanjuje rizik od dugoročnih šteta ili posljedica. Doista, istraživanje je pokazalo da muškarci oboljeli od dijabetesa imaju tri puta veću vjerojatnost za razvitak erektilne disfunkcije, a više od polovice muškaraca koji imaju dijabetes osjetit će simptome u nekom trenutku svog života. Iako je prisutan u mnogih muškaraca koji nisu dijabetičari, ovaj poremećaj može se smatrati jednom od ranih dijabetičkih komplikacija.

Najnovija studija objavljena u časopisu Bratislava Medical Journal otkrila je da svakodnevno uzimanje prirodnog antioksidansa može ublažiti simptome erektilne disfunkcije. Dvostruko slijepo randomizirano ispitivanje, kontrolirano placebom, provedeno je na 53 bolesnika. Sudionici su podijeljeni u dvije skupine kako bi se ispitali učinci piknogenola na one koji imaju isključivo poremećaj erektilne disfunkcije te na bolesnike koji uz poremećaj boluju i od dijabetesa tipa 2. Koristeći međunarodni upitnik za ispitivanje erektilne funkcije i uzorke krvi za mjerenje biokemijskih markera dijabetesa, istraživači su analizirali promjenu stanja sudionika. Nakon tromjesečnog ispitivanja, rezultati su pokazali da je svakodnevno uzimanje 120 mg piknogenola značajno poboljšalo erektilnu funkciju u obje skupine

Zabilježeno je poboljšanje erektilne funkcije od 45% kod ispitanika s dijabetesom i erektilnom disfunkcijom, dok je kod ispitanika bez dijabetesa poboljšanje iznosilo 22%. Također, uočeno je smanjenje LDL kolesterola od 20% u skupini s dijabetesom te od 14% u skupini sa isključivo erektilnom disfunkcijom. Kod pacijenata s dijabetesom zabilježeno je i poboljšanje serumske glukoze od 22%. 

Pacijenti često traže alternativne opcije za liječenje erektilne disfunkcije koje ne uključuju uzimanje receptnih lijekova, navode istraživači. Erektilna disfunkcija često je povezana s drugim zdravstvenim problemima, uključujući stres i nedostatak sna, a može biti pokazatelj ozbiljnog stanja poput hipertenzije i dijabetesa. Ovo istraživanje pokazalo je prednosti piknogenola u liječenju erektilne funkcije, posebno u bolesnika s dijabetesom. Autori studije predlažu provođenje većih, placebom kontroliranih studija u budućnosti, s duljim trajanjem liječenja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari