Ela Lučić

Datum objave: 25. 06. 2021.

Uzimanje standardiziranog ekstrakta kore francuskog bora u obliku dodatka prehrani može pomoći koži zadržati vlagu, elastičnost i funkciju barijere, prema rezultatima nove randomizirane studije kontrolirane placebom.

Ovaj ekstrakt mješavina je procijanidina, bioflavonoida i organskih kiselina ekstrahiranih iz kore primorskog bora. Sadrži ga velik broj dodataka prehrani, kozmetičkih proizvoda te funkcionalne hrane i pića širom svijeta.

U studiju je bilo uključeno 76 sudionika, od kojih 57 žena, prosječne dobi 41 godinu. Svi sudionici bili su radnici koji su puno vremena provodili na otvorenom te bili izloženi gradskom onečišćenom zraku i okolišnim stresnim čimbenicima, kao i sezonskim promjenama temperature i vlage od travnja do studenog. Sudionicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 100 mg ekstrakta dnevno ili placeba tijekom 12 tjedana. Nakon toga uslijedio je jednotjedni period ispiranja (bez intervencije) prije nego što su sudionici prebačeni u drugu skupinu sljedećih 12 tjedana.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje ekstrakta kore francuskog bora tijekom vlažne sezone bilo povezano s poboljšanjem elastičnosti kože za 7%, u usporedbi sa samo 0,1% u placebo skupini.

Također je zabilježeno poboljšanje čvrstoće kože za 7% u skupini koja je uzimala ekstrakt, u usporedbi s 0,3% u placebo skupini. Podaci tijekom sušne sezone pokazali su kako je u sudionika koji su uzimali ekstrakt zabilježen 14% manji transepidermalni gubitak vlage, što ukazuje na značajno poboljšanje funkcije kožne barijere, u usporedbi s porastom od 4,5% u placebo skupini.

Uzimanje ekstrakta kore francuskog primorskog bora u obliku dodatka prehrani može učiniti značajnu razliku u zdravlju i izgledu kože, čak i u nepovoljnim okolišnim uvjetima, zaključuju znanstvenici.

Izvor: Skin Pharmacology Physiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari