Ela Lučić

Datum objave: 22. 09. 2020.

Liječnici ističu kako je migrena mnogo više od puke glavobolje te često ometa svakodnevno funkcioniranje.

Više od 90% oboljelih osoba navodi kako napadi migrene ometaju njihovo obrazovanje, karijeru ili društvene aktivnosti. Uobičajeni simptomi migrene uključuju pulsirajuću glavobolju, mučninu te osjetljivost na svjetlo i zvuk. Za uklanjanje simptoma često se propisuju lijekovi za ublažavanje boli, ali mnogi od njih uzrokuju neželjene nuspojave. Iz tog razloga potrošači teže ka alternativnim rješenjima, a pojavljuju se i prirodni proizvodi specifični za stanje migrene, poput piknogenola.

Rezultati nove pilot-studije otkrili su kako svakodnevno uzimanje piknogenola, odnosno ekstrakta kore francuskog primorskog bora, može pomoći u smanjenju simptoma i učestalosti migrena. Navedeni ekstrakt sadrži niz jedinstvenih procijanidina, bioflavonoida i fenolnih kiselina te je široko proučavan posljednjih 40 godina. Naime, objavljeno je više od 450 studija i preglednih članaka koji podržavaju njegovu sigurnost i djelotvornost.

Brojni čimbenici mogli bi izazvati migrene, uključujući stres uzrokovan trenutnom pandemijom, kao i ostale svakodnevne stresne situacije. Uzrok migrene nije potpuno shvaćen, a ključni čimbenik koji doprinosi njenoj pojavi je oksidativni stres. Neravnoteža slobodnih radikala može prouzročiti oštećenje stanica te pridonijeti čestim migrenama, navode znanstvenici.

U osmotjednu studiju koju su proveli talijanski znanstvenici bilo je uključeno 67 osoba oboljelih od migrene i umjerene glavobolje. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine: kontrolnu skupinu koja je uzimala standardne dodatke prehrani za liječenje migrene, odnosno magnezij, riboflavin i lipoičnu kiselinu; eksperimentalnu skupinu koja je uzimala 150 mg piknogenola dnevno zajedno sa standardnim dodatcima prehrani; te skupinu koja je uzimala klasični lijek za migrenu, topiramat.

Ispitanici su prijavljivali simptome migrene, a rezultati su pokazali kako su ispitanici koji su uzimali piknogenol izvijestili o znatnijem smanjenju simptoma. Naime, prijavili su smanjenje učestalosti napada migrene za 61%, dok je u kontrolnoj skupini zabilježen porast učestalosti napada za 8% te smanjenje u skupini koja je uzimala topiramat za 33%.

Ispitanici koji su uzimali piknogenol izvijestili su o smanjenju simptoma migrene za 39%, dok je u kontrolnoj skupini zabilježeno smanjenje od 25% te u skupini koja je uzimala topiramat smanjenje od 37%. Nadalje, u skupini koja je uzimala piknogenol uočeno je smanjenje utjecaja migrene na dnevne aktivnosti za 41%, u usporedbi s 15% u kontrolnoj skupini i 33% u skupini koja je uzimala lijek.

Znanstvenici su zaključili kako piknogenol smanjuje bol, učestalost i jačinu simptoma umjerene glavobolje zajedno sa smanjenjem oksidativnog stresa. Rezultati ovog istraživanja su ohrabrujući za osobe oboljele od migrene koje nastoje upravljati simptomima migrene i čimbenicima koji pridonose njenoj pojavi.

Izvor: Panminerva Medica

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glavobolja, migrena, piknogenol,

Komentari