Ela Lučić

Datum objave: 30. 04. 2021.

Podaci objavljeni u časopisu Phytotherapy Research ukazuju kako uzimanje ekstrakta kore bora može smanjiti nepažnju i impulzivnost kod desetogodišnjaka s ADHD-om, uz poboljšanje antioksidativnog statusa u djece.

Istraživači su u randomiziranu, dvostruko slijepu, crossover studiju kontroliranu placebom uključili 20 djece s ADHD-om, prosječne dobi 10 godina. Djeci je nasumično dodijeljeno uzimanje ekstrakta kore bora ili placeba tijekom četiri tjedna, s razmakom od dva tjedna ispiranja nakon svake intervencije.

Dnevna doza esktrakta kore bora iznosila je 25 mg za djecu koja su imala tjelesnu masu manju od 50 kg ili 50 mg za djecu koja su imala tjelesnu masu veću od 50 kg. Za procjenu poboljšanja simptoma ADHD-a korišteni su kvantitativni podaci i upitnik.

Znanstvenici su zaključili kako su se simptomi nepažnje i impulzivnosti smanjili nakon 4-tjednog uzimanja ekstrakta kore bora u djece s ADHD-om. Uzimanje ekstrakta također je bilo povezano s poboljšanjima u antioksidativnom statusu djece, kao što je procijenjeni omjer reduciranog i oksidiranog oblika glutationa u eritrocitima te razina reaktivnih derivata tiobarbiturne kiseline u plazmi.

Međutim, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo postoji li povezanost između poboljšanja simptoma ADHD-a i smanjenja oksidacijskog stresa, zaključuju autori studije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ADHD, dodaci prehrani, ekstrakt bora,

Komentari