Ela Lučić

Datum objave: 19. 05. 2020.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako kolagen i hijaluronska kiselina smanjuju uobičajene znakove oštećenja kože izazvanih sunčevom svjetlosti. 

Fotostarenje uzrokovano UVB zračenjem, koje je izravan rezultat kumulativnog oštećenja nastalog izlaganjem sunčevoj svjetlosti, odgovorno je za 90% vidljivih promjena na koži. Ono oštećuje vanjske slojeve kože i pridonosi nastanku bora, finih sitnih linija, gubitku hidracije i elastičnosti kože. Gotovo svi ljudi su izloženi preuranjenom starenju izazvanom UVB zračenjem u određenoj količini, a postoji vrlo mali broj istraživanja o smanjenju oštećenja unosom dodataka prehrani, ističu stručnjaci. 

Kako bi ispitali učinkovitost kolagena na usporavanje procesa fotostarenja, znanstvenici su upotrijebili hidrolizirani ekstrakt iz hrskavice kosti pilećih prsa sastavljen od peptida hidroliziranog kolagena tipa 2, kondroitin sulfata i hijaluronske kiseline. Hrskavica je čist i poželjan izvor navedenih sastojaka jer kroz nju ne prolaze krvne i limfne žile ili živci, stoga ne postoji rizik od prijenosa bolesti ili kontaminacije. Također, važno je napomenuti kako sinergija biomolekula koje se nalaze u ekstraktu igra značajnu ulogu u njegovoj učinkovitosti.  

Znanstvenici su odlučili ispitati utjecaj ekstrakta kolagena na miševima bez krzna, čija je razina apsorpcije kože usporediva s humanom kožom. Podijelili su 40 miševa u četiri različite skupine: skupina koju nisu izložili UVB zračenju i nije dobivala dodatak prehrani, skupina koju su izložili UVB zračenju i nije dobivala dodatak prehrani te dvije skupine koje su izložili UVB zračenju, a dobivale su različite količine dodatka prehrani tijekom 14 tjedana. Dnevne doze ekstrakta iznosile su 200 i 600 miligrama po kilogramu tjelesne mase, a svaka je životinja 3 puta tjedno bila izložena UVB zračenju valne duljine 290–320 nm. Stanje kože je izmjereno i procijenjeno kako bi se utvrdila učinkovitost hidroliziranog ekstrakta iz hrskavice kosti pilećih prsa na pojavu i izgled bora, transepidermalni gubitak vode, elastičnost kože i vrijednosti kolagena. 

Rezultati istraživanja otkrili su kako je unos ekstrakta značajno utjecao na promjene na koži koje su obično povezane s fotostarenjem izazvanim UVB zračenjem.

Znanstvenici su istaknuli da uzimanje ispitivanoga dodatka prehrani smanjuje negativne učinke UVB zračenja na stvaranje bora, uključujući broj, područje, duljinu i dubinu bora, elastičnost kože, količinu hijaluronske kiseline u koži, transepidermalni gubitak vode i količinu enzima matriksne metaloproteinaze (enzima koji negativno utječe na starenje kože izazvano UVB zračenjem).

U izvješću se također navodi kako je primjena ekstrakta jednom dnevno tijekom 14 tjedana dobro podnošljiva, bez prijavljenih nuspojava. 

Dobiveni rezultati u skladu su s rezultatima prethodnih istraživanja učinkovitosti ovog dodatka prehrani kao sigurnog i učinkovitog u rutini zdravlja kože. Dobar je izbor posebno za osobe koje traže učinkovit, siguran i neinvazivan način za očuvanje njihove kože. Međutim, važno je napomenuti kako ga ne treba smatrati zamjenom za korištenje kreme za sunčanje. Kombinacija uzimanja ekstrakta kolagena s kvalitetnom kremom za sunčanje može biti temelj dobre cjelogodišnje rutine njege kože, zaključuju autori studije. 

Izvor: Journal of Functional Foods

Pošalji prijatelju na email

Komentari