Ružica Vukadin

Datum objave: 24. 12. 2021.

Jedna doza ekstrakta bobica kave može poboljšati budnost kod zdravih osoba i do šest sati nakon konzumacije, pokazuju rezultati novog istraživanja.

U istraživanju je sudjelovalo 46 ispitanika u dobi od 23 godine. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine: prva koja je unosila 1100 mg ekstrakta bobica kave, druga koja je unosila 1100 mg ekstrakta bobica kave i 275 mg ekstrakta jabuke, treća koja je unosila 100 mg ekstrakta bobica kave i 275 mg ekstrakta jabuke te četvrta placebo grupa. Ispitanicima je provedena kognitivna procjena i procjena raspoloženja na početku istraživanja te nakon jednog, tri i šest sati od konzumacije.

Rezultati istraživanja pokazali su kako 1100 mg ekstrakta bobica kave poboljšava budnost te smanjuje umor i negativno raspoloženje. Kako je već navedeno, povoljni učinci bili su vidljivi i šest sati nakon konzumacije.

Međutim, valja naglasiti kako je u ovom istraživanju korištena kombinacija ekstrakta bobica kave, u visokim i niskim dozama, i ekstrakta jabuke zbog čega se uloga ekstrakta jabuke ne može isključiti.

Izvor: Nutritional Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: budnost, kava, raspoloženje,

Komentari