Ružica Vukadin

Datum objave: 20. 12. 2021.

Kombinacija ekstrakata kadulje može poboljšati kognitivnu funkciju tijekom iscrpljujuće vježbe izdržljivosti - bicikliranja.

Naime, rezultati novog istraživanja pokazuju da kombinacija ekstrakata biljaka Saliva officinalis i Saliva lavandulaefolia značajno poboljšava radnu memoriju, vrijeme reakcije i izdržljivost kod odmornih i umornih pojedinaca.

Središnji živčani sustav ima važnu ulogu u mentalnom umoru tijekom izvođenja sportskih aktivnosti, odnosno mentalni umor može negativno utjecati na ključne sportske situacije kao što su donošenje odluka u timskom sportu ili vrijeme reakcije. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj ekstrakata kadulje na kognitivnu funkciju tijekom bicikliranja.

U istraživanju je sudjelovalo 26 ispitanika u dobi od 26 godina koji su bili podijeljeni u dvije skupine - skupinu koja je uzimala ekstrakt u obliku dodataka prehrani (600 mg) i placebo skupinu koja je uzimala maltodekstrin dva sata prije sportske izvede. Ispitanici su ispitani prije sportske izvedbe, nakon zagrijavanja, na sredini i na kraju sportske izvedbe te nakon 5 minuta oporavka. Ovakvo mjerenje provodilo se svaki dan tijekom tjedan dana.

Rezultati istraživanja pokazali su kako kombinacija ekstarkata biljaka Saliva officinalis i Saliva lavandulaefolia smanjuje percipirani umor tijekom izvođenja isrpljujuće vježbe bicikliranja pa se sukladno s tim može zaključiti kako može i povoljno utjecati na sportsku izvedbu.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari