Ela Lučić

Datum objave: 21. 06. 2021.

Rezultati nove studije pokazali su kako uzimanje ekstrakta biljke latinskog naziva Caralluma fimbriata, odnosno jestivog kaktusa, smanjuje unos kalorija, opseg struka i gubitak kilograma.

Caralluma fimbriata sukulent je koji se tradicionalno koristi u Indiji kao sredstvo za smanjenje apetita tijekom gladi. Postojeći dokazi ukazuju na to kako dodatak ekstrakta također pozitivno utječe na mentalno zdravlje, smanjenjem tjeskobe i stresa kod zdravih odraslih osoba.

U ovoj randomiziranoj kontroliranoj studiji znanstvenici su nastojali ispitati u kojoj mjeri uzimanje ekstrakta biljke Caralluma fimbriata može kontrolirati osjećaj sitosti. U studiju su uključili 83 ispitanika iz Australije u dobi od 20 do 50 godina. Nasumično im je dodijeljeno uzimanje kapsule koja sadrži 500 mg ekstrakta kaktusa Caralluma fimbriata ili 500 mg maltodekstrina prije doručka i večere. Znanstvenici su mjerili količinu unesenih kalorija i pratili tjelesnu masu ispitanika.

Prema rezultatima, koncentracija leptina u plazmi do kraja studije bila je značajno veća u placebo skupini, u usporedbi s interventnom skupinom. Također, unos kalorija bio je značajno smanjen u interventnoj skupini, u usporedbi s placebo skupinom.

U skupini koja je uzimala ekstrakt, unos kalorija smanjio se za 245 kalorija dnevno, dok se u placebo skupini smanjio za 15,8 kalorija.

Smanjenje unosa kalorija također je dovelo do gubitka kilograma od 0,37 kg u interventnoj skupini. Suprotno tome, u skupini koja je uzimala placebo zabilježeno je kako se tjelesna masa povećala za prosječno 1,33 kg. Nadalje, uočeno je smanjenje obujma struka za 2,7 cm u interventnoj skupini, dok je kod placebo skupine zabilježeno povećanje obujma struka za 0,3 cm.

Ispitivani ekstrakt mogao bi djelovati kao receptor za serotonin koji izaziva smirenost i kontrolira glad, zaključili su autori studije.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email

Komentari